45. godina od ubistva Martina Lutera Kinga

Godišnjica

45. godina od ubistva Martina Lutera Kinga

Planeta -
Ove sedmice se pojavio do sada neprikazani snimak njegovog ubice Džejmsa Erla Reja koji je sačinjen neposredno posle njegovog hapšenja 1968. godine

MEMFIS - U američkom gradu Memfis danas se obeležava 45. godišnjica smrti borca za ljudska prava Martina Lutera Kinga i tim povodom će gradske vlasti nazvati jednu ulicu po njemu dok će sindikalci marširati do mesta na kojem je King ubijen.

Povodom godišnjice Kingovog ubistva, ove sedmice se pojavio do sada neprikazani snimak njegovog ubice Džejmsa Erla Reja koji je sačinjen neposredno posle njegovog hapšenja 1968. godine.

U Memfisu, glavnom gradu američke države Tenesi, godišnjica Kingove smrti biće obeležena sindikalnom šetnjom duž "štrajkačke trase iz 1968". King je 4. aprila 1968. godine došao u Memfis da podrži štrajk sanitarnih radnika. Tog dana je ubijen dok je stajao na balkonu sada bivšeg motela Lorejn. Pošto jedna ulica bude zvanično nazvana po Kingu, učesnici marša će se prošetati od lokalnog štaba američke Federacije zaposlenih u državnim, okružnim i opštinskim organima do Muzeja nacionalnih građanskih prava - sagrađenog na mestu starog motela Lorejn.

Ispred muzeja će biti održan skup, na kojem će govoriti gosti ceremonije. Ubica Martina Lutera Kinga, Džejms Erl Rej, uhapšen je na londonskom aerodromu Hitrou dva meseca posle zločina. Rej, odbegli osuđenik iz državnog zatvora u Misuriju, dokopao se Velike Britanije iz koje je pokušao da pobegne u Afriku služeći se lažnim kanadskim pasošem.

Zbog Kingovog ubistva, Rej je isporučen Americi i upućen u državu Tenesi. Restaururani, crno-beli film koji se sada pojavio prikazuje Rejovo transportovanje avionom u SAD i njegovo sprovođenje u pritvor u Tenesiju. U filmu se vide potencijalni porotnici kako izgovaraju svoja imena. Međutim, Rej nikada nije izašao pred njih jer je priznao krivicu za ubistvo. Osuđen je na 99 godina zatvora u kojem je 1998. godine i umro. Naknadno je poricao krivicu za ubistvo i neuspešno pokušavao da izdejstvuje saslušanje pred porotom.

http://www.youtube.com/watch?v=smEqnnklfYs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track