ZARAZA: Ptice selice donele virus u Kinu

Sumnja

ZARAZA: Ptice selice donele virus u Kinu

Planeta -
Kineske vlasti su navele da je do nedelje popodne 20 slučajeva zaraženih virusom H7N9, uključujući šest slučajeva sa fatalnim ishodom.

PEKING - Ptice selice su možda prenele virus ptičjeg gripa soja H7N9 u Kinu, rekao je jedan od vodećih stručnjaka kineskog Ministarstva poljoprivrede. Ju Kagdžen, glavni veterinar u Ministarstvu rekao je da izvor infekcije i način njenog prenosa ostaju nejasni i da se ne može isključiti mogućnost da su ptice selice donele virus u zemlju.

Virus je uglavnom nađen na pijacama živih pernatih životinja ali ne na poljoprivrednim gazdinstvima gde se gaji živina. Virus do sada nije nađen kod svinja, rekao je on. Najveći boj zaraženih registrovan je u Šangaju ali postoji i mogućnost da će se virus dalje raširiti, rekao je on.

Ministarstvo je poslalo radne timove na lokalne pijace i gazdinstva da prikupi još uzoraka, a rezultate će objaviti blagovremeno. Kineske vlasti su navele da je do nedelje popodne 20 slučajeva zaraženih virusom H7N9, uključujući šest slučajeva sa fatalnim ishodom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track