HIT U BRITANJI: Ding-dong veštica je mrtva!
Foto: Rojter

Slavili smrt Čelične Ledi

HIT U BRITANJI: Ding-dong veštica je mrtva!

Planeta -
Dok je jedan deo Britanije žalio za pokojnom premijerkom Margaret Tačer, drugi su organizovali proslave uz šampanjac

LONDON - Jedni je voleli, drugi mrzeli.Dok su jedni žalili za jedinom premijerkom Britanije Margaret Tačer, koja je umrla pre dva dana u 88. godini od moždanog udara, drugi su odlučili da to proslave. Širom Britanije održane su ulične proslave na kojima se pevalo „Veštica je mrtva“ i ispijao se šampanjac.Na ulicama južnog Londona, u Brikstonu, do kasno u noć zabavljalo se više od 200 ljudi, koji su policiju gađali flašama i kamenjem. Dve devojke su uhapšene zbog pljačke, a šest policajaca je povređeno. Jedan od natpisa koji je mogao da se vidi na gradskim ulicama bio je i „Kučka je mrtva“. Brikston je, inače, bio poprište intenzivnih nereda dok je na čelu vlade bila Čelična Ledi, a tada su za nerede krivili duboke društvene podele i nezaposlenost.Putem Tvitera proslava je organizovana i u škotskom gradu Glazgovu, gde se na centralnim ulicama okupilo više od 300 ljudi. Osim što su smrt Margaret Tačer proslavljali otvaranjem šampanjca, čitavu noć su pevali „Veštica je mrtva“.Proslava koja je ličila na karneval održana je u Lidsu, Liverpulu, a u Irskoj, u zapadnom Belfastu, na ulicama se puštala muzika, uz koju su mladi ljudi igrali čitavu noć. Na zabavu su s roditeljima dolazila i deca obučena u vile, noseći balone.

Tačerovu su neki voleli, a neki mrzeli
Tačerovu su neki voleli, a neki mrzeli

Umrla je kraljica Tačer Tajvanska televizija CT kabl u prilogu o smrti Margaret Tačer, umesto britanske premijerke, objavila je snimak kraljice Elizabete II, nakon čega je morala da se izvinjava. I tajlandski vojni kanal morao je da se izvinjava jer je umesto Tačerove objavio sliku američke glumice Meril Strip, koja je britansku premijerku glumila u filmu „Čelična Ledi“.

Katedrala svetog pavla, gde će Margaret Tačer biti položena
Katedrala svetog pavla, gde će Margaret Tačer biti položena

Sahrana košta dva miliona funtiCeremonijalna sahrana uz vojne počasti bivše britanske premijerke Margaret Tačer biće održana 17. aprila u Londonu i koštaće više od dva miliona funti. Troškove će podeliti britanska vlada i porodica pokojne političarke.Telo jedine britanske premijerke na konjskim kočijama će od Vestminsterske palate biti prevezeno i položeno u Katedralu Svetog Pavla, nakon čega će biti kremirana. Britanska kraljica Elizabeta II i njen suprug, vojvoda od Edinburga, prvi put će prisustvovati sahrani jednog političara nakon što su se 1965, takođe u Katedrali Svetog Pavla, oprostili od premijera Vinstona Čerčila. Britanska vlada je saopštila da će bivša premijerka imati sprovod poput onih koje su imale princeza Dajana i Kraljica Majka. Sahrana će biti zatvorena za javnost, ali uživo će biti prenošena na BBC.

http://www.youtube.com/watch?v=PHQLQ1Rc_Js

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track