SKANDAL: Novinar SRNE Neđo Đević vratio priznanje za 20 godina rada
Foto: Nezavisne Novine

SKANDAL: Novinar SRNE Neđo Đević vratio priznanje za 20 godina rada

Planeta -
Sav moj rad pokušali ste da degradirate sa novčanim kaznama i oduzimanjem prava kao čoveku i novinaru da odbranim svoje stavove i principe i profesionalni rad, navodi Đević u pismu rukovodstvu agencije.

BANJALUKA - Novinar SRNE Neđo Đević vratio je priznanje za 20 godina rada u toj agenciji.

Đević navodi da nije prisutvovao ni proslavi krsne slave agencije SRNA, Blagovesti 7. Aprila, u Banjaluci, kada je trebalo da primi priznanje, čestitke i nagradu od 100 KM (oko 50 evra) za 20 godina novinarskog rada.

Đević u svom obrazloženju navodi da se na taj čin odlučio iz više razloga, a pre svega što smatra da je proslava trebalo da bude održana u Bijeljini, gde se nalazi redakcija i uprava SRNE, a ne u dopisništvu, ma kako ono bilo značajno.

"Dvadeset godina novinarskog rada ne meri se godinama, već kvalitetom, a ako hoćete i brojem poslatih vesti i lojalnosti koju neko ima prema matičnoj kući. Ja sam u proteklom vremenu svoju lojalnost bezbroj puta iskazao, a prema ličnoj evidenciji objavljeno mi je oko 10.000 vesti. Među njima je bilo mnogo ekskluzivnih za koje smatram da su našu agenciju svrstavale u sam vrh novinarstva u regionu. Mogao bih da se prisetim ratnih dešavanja, burnih 1997. i 1998, a bio sam izveštač iz Kosovske Mitrovice 1999... Sav moj rad pokušali ste da degradirate sa novčanim kaznama i oduzimanjem prava kao čoveku i novinaru da odbranim svoje stavove i principe i profesionalni rad. Nažalost, niste me udostojili ni odgovora, što bi trebalo da bude vaša moralna obaveza, a da i ne govorim o poštovanju zakona", navodi Đević u pismu rukovodstvu agencije.

Đević ocenjuje da kredibilitet agencije SRNA nikada nije bio na nižem nivou i dodaje:

"Zato sam se, na izvestan način, solidarisao sa svim onima koji su „preskočili“, „bojkotovali“ ili su pak jednostavno zaboravili da dođu na našu slavu. I ovih 100 KM koje ste mi dali za 20 godina rada, što bi prevedeno na jezik vrednosti svake vesti iznosilo 001 pfening nije trebalo izdvojite. Više bi mi značilo da sami sebi priznate neuspeh i zajedno sa svojim najbližim saradnicima, prepustite agenciju onima koji su spremni da je reformišu i da joj vrate staru slavu".

Novinar neđo Đević na kraju navodi da novčanu nagradu prepušta Sindikalnoj organizaciji Agencije SRNA.

"Spreman sam da o ovom činu napravim i vest za našu Agenciju, naravno, ukoliko imate hrabrosti da je objavite ili dovoljno profesionalnih načela da o ovakvom stavu javno progovorite", ističe Đević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track