Keri upozorio Kim Džong Una!
Foto: REUTERS

Keri upozorio Kim Džong Una!

Planeta -
Mi ćemo braniti naše saveznike, staćemo uz Južnu Koreju i Japan i branićemo sami sebe, poručio američki državni sekretar

SEUL - Američki državni sekretar Džon Keri poručio je iz Seula Pjongjangu da se ne igra provokacijama i jasno dao do znanja režimu u Severnoj Koreji da će SAD stati u odbranu Južne Koreje i saveznika ako dođe do napada. Upozorenje dolazi nakon što je Severna Koreja pomerila svoje projektile prema istoku, a Južna Koreje podigla nivo pripravnosti.

"Na Kim Džong Unu je da odluči šta će. To neće promeniti naš trenutni položaj koji je jasan. Mi ćemo braniti naše saveznike, staćemo uz Južnu Koreju i Japan i branićemo sami sebe", rekao je Keri. Kim DŽong Un mora shvatiti, kao što verovatno shvata, kakav bi bio ishod ovog sukoba", rekao je Keri.

On je baglasio da su SAD otvorene za nastavak razgovora bilo da se uključi svih šest strana kao pre ili na neki drugačiji način. Uslov je da Pjongjang prekine s nuklearnim programom i počne da se ponaša u skladu s međunarodnim obavezama, dodao je Keri. Keri sutra odlazi u Kinu od koje će tražiti da utiče na smirivanje režima u Pjongjangu, a zatim će obići Japan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track