Protest crnogorske opozicije zbog izbora!

Optužbe za izbornu krađu

Protest crnogorske opozicije zbog izbora!

Planeta -
Demokratski front Miodraga Lekića i ostale partije opozicije organizovaće u subotu, 20. aprila, protest u Podgorici

PODGORICA - Demokratski front (DF) Miodraga Lekića, kandidata na nedavnim predsedničkim izborima, organizovaće u subotu, 20. aprila, protest u Podgorici, kao odgovor na stav državnih institucija na njegove primedbe o neregularnosti tih izbora.

Opštinske i Državna izborna komisija (DIK) odbile su sve Lekićeve prigovore na regularnost izbora, a iza njegovih zahteva je stala kompletna parlamentarna opozicija. Lekić tvrdi da je on pobedio na predsedničkim izborima 7. aprila. Po privremenim, zvaničnim rezultatima podbednik izbora je međutim, kandidat vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Filip Vujanović koji je ostvario tesnu pobedu od 51 odsto.

Podnevnom protestu ispred zgrade Predsednika Crne Gore pridružiće se opoziciona Socijalistička narodna partija (SNP) koja je podržala Lekića na predsedničkim izborima, dok će najmlađa parlamentarna partija, a očekuje se da Pozitivna Crna Gora saopštiti svoj stav o tom skupu. Protest je, posle konsultacija opozicije, nevladinog sektora i udruženja, najavio funkcioner DF Branko Radulović.

DF je podgoričkim medijima saopštio da je cilj protesta "odbrana izborne volje građana, Ustava i zakona". Lekićev izborni štab će sutra podnetu ustavnu žalbu na odluku Državne izborne komisije da odbije sve prigovore na regularnost izbora. Posle odluke Ustavnog suda po žalbi i ponovljenih izbora na tri glasačka mesta u Podgorici, DIK će proglasiti zvanične rezultate izbora.

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton je prilikom jučerašnje posete Podgorici pozvala sve političke strane "na konstruktivan odnos" i uputila ih da sve dileme u vezi sa izborima reše u okviru institucija. Premijer Milo Đukanović je ranije saopštio da ne strahuje od protesta i "da nije neophodno delovati izvan institucija sistema".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track