Uhapšeni grčki čuvari plantaže koji su ranili 35 radnika
Foto: Rojters

Peloponez

Uhapšeni grčki čuvari plantaže koji su ranili 35 radnika

Planeta -
Dvojica Grka, starosti 39 i 27 godina, uhapšena su u kancelariji svog advokata. Treći, 21-ogodišnjak, zadržan je prilikom kontrole na putu

ATINA - Grčke vlasti uhapsile su danas trojicu čuvara plantaže jagoda osumnjičenih za oružani napad na radnike iz Bangladeša koji su protestovali zbog zaostalih plata.

U napadu iz vatrenog oružja koji se prošle srede dogodio na plantaži na Peloponezu ranjeno je 28 radnika ali ni jedan nije u životnoj opasnosti. Trojica čuvara uhapšena su u gradu Amalijadi, blizu sela u kome se incident dogodio.

Dvojica Grka, starosti 39 i 27 godina, uhapšena su u kancelariji svog advokata. Treći, 21-ogodišnjak, zadržan je prilikom kontrole na putu. Sva trojica optužena su sa višestruke pokušaje ubistva.

Napad se dogodio kada su strani radnici plantaže protestovali zbog zaostalih plata, koje im grčki vlasnik duguje duže od šest meseci. Polugodišnji dug vlasnika plantaže koji je u sredu uhapsen, iznosi 750-1.000 evra plate po radniku, odnosno, ukupno između 150.000 i 200.000 evra za oko 200 angažovanih ljudi.

Nea Manolada, na severozapadu Peloponeza, naziva se i "grčkim carstvom jagoda" zbog velike proizvodnje tog voća. Izvozi se po povoljnim cenama zbog, kako kažu grčki mediji, "ropskog rada stranih radnika" što lokalne vlasti tolerišu, te u poslednjih više od pet godina nije završen ni jedan od 155 sudskih postupaka protiv vlasnika plantaža.

Pored toga što rade ilegalno, danonoćno, za niske plate i uz oružanu prinudu, gazde im od plate odbijaju "stanarinu" za grupni smeštaj u barakama kraj plastenika s jagodama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track