Dva policajca ranjena ispred italijanske vlade
Foto: Fonet

Pucnjava u centru Rima

Dva policajca ranjena ispred italijanske vlade

Planeta -
Luiđi Preiti pucao iz pištolja ispred kancelarije novog premijera Italije Enrika Lete, koji je polagao zakletvu u predsedničkoj palate

RIM - Strašno.Psihički bolesnik Luiđi Preiti (46) pucao je iz pištolja ispred kancelarije italijanske vlade u Rimu i ranio dva policajca i jednu trudnu ženu dok su premijer Enriko Leta (46) i članovi kabineta polagali zakletvu u predsedničkoj palati.Preiti je u nedelju posle 11 časova, obučen u odelo i kravatu, došao do palate Kidži i iz malokalibarskog pištolja počeo da pica na dva karabinijera. Jedan od policajaca je ranjen u vrat, a drugi u nogu, dok je trudnica samo okrznuta. Pošto je ispalio sedam hitaca, uzviknuo je prema drugim karabinijerima: „Pucajte u mene, pucajte.“ Napadač rodom iz Kalabrije odmah je uhapšen i odveden u pritvor. Jedan karabinijer je ranjen u vrat, a drugi u nogu, dok je trudnicu, koja je sa sinom prolazila ulicom, samo okrznuo metak i svi su van životne opasnosti.Gradonačelnik Rima Đani Alemano izjavio je kako je napad počinila osoba poremećenog uma, kao i da je nejasno da li je incident u vezi s ceremonijom polaganja zakletve nove italijanske vlade.- Pucnjava ispred italijanske kancelarije premijera ne može se opisati kao terorizam iako je teška politička klima u poslednjih nekoliko meseci povećala napetost u zemlji - rekao je Alemano.Do pucnjave je došlo upravo kada su ministri nove vlade Enrika Leta polagali zakletve u palati Kvirinale, pred predsednikom zemlje Đorđom Napolitanom. Državnici su tokom incidenta iz predostrožnosti bili zaključani u palati više od pola sata. Izborom nove vlade okončana je politička neizvesnost u Italiji, nastala nakon parlamentarnih izbora održanih u februaru. Leta je kao glavni cilj svoje vlade naveo borbu protiv nezaposlenosti, koja je dostigla 11,6 odsto.

Napadač je hteo da se ubije, ali je ostao bez municije
Napadač je hteo da se ubije, ali je ostao bez municije

Porodica šokiranaArkanđelo, brat napadača, rekao je da Luiđi nikad nije patio od nekog mentalnog oboljenja.- Šokirani smo i ne možemo da objasnimo kako je to moglo da se dogodi.Brak mu se raspada i nedavno je izgubio posao - rekao je Arkanđelo.

Prva crnkinja ministarkaSesil Kjenge (49), poreklom iz Demokratske Republike Kongo, imenovana je za ministra integracija Italije i tako postala prva crnkinja u istoriji ove zemlje na ministarskoj funkciji. Kjenge, koja živi u Italiji od 1983, dobila je italijansko državljanstvo na osnovu toga što je njen otac, sin imigranta, rođen i odrastao u Italiji. Ona smatra da je neophodna borba protiv rasizma i homofobije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track