NEUSPEH: Eksplodirala francuska balistička raketa

Test

NEUSPEH: Eksplodirala francuska balistička raketa

Planeta -
Testiranje rakete, koja nije imala ni običnu ni nuklearnu bojevu glavu, izvršeno je kod atlantskog priobalja na zapadu Francuske u departmanu Finister

PARIZ - Najnovija francuska balistička raketa M-51 koja može da nosi nuklearnu bojevu glavu eksplodirala je u vreme probnog lansiranja iz podvodne pozicije sa atomske podmornice, javili su francuski mediji, pozivajući se na vojne i civilne vlasti Francuske.

Testiranje rakete, koja nije imala ni običnu ni nuklearnu bojevu glavu, izvršeno je kod atlantskog priobalja na zapadu Francuske u departmanu Finister.

Prema rečima predstavnika morske prefekture Atlantskog rejona Lionela Delora ubrzo posle lansiranja sa podmornice “Vižilant” (Le Vigilant) raketa je eksplodirala, prenela je ruska agencija RIA Novosti.

Delor je rekao da su uzroci incidenta za sada nepoznati.

Vlasti Francuske navode da neuspešno lansiranje nije moglo da ima veće posledice, jer je oblast testiranja ranije zatvorena za saobraćanje civilnih plovila i letelica.

Interkontinentalna raketa M-51 od 2010. spade u naoružanje podvodnih atomskih nosača raketa nove generacije u sastavu Strateških snaga Francuske, a zamenila je rakete M-45 u odnosu na koje je odlikuje veća preciznost, navodi ruska agencija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track