Bošnjaci se sa teroristima Al Kaide bore protiv Asada!
Foto: Rojters

Sirija

Bošnjaci se sa teroristima Al Kaide bore protiv Asada!

Planeta -
Pripadnicima salafijskog pokreta u Siriji se priklonili zloglasnom Frontu El Nusra, koji su SAD označile kao terorističku organizaciju povezanu sa Al Kaidom

BANJALUKA - U sukobima u Siriji, na strani pobunjenika učestvovala su i 52 državljanina BiH, javila je večeras Federalna televizija BiH, pozivajući se na izvore u policijskim agencijama!

Prema istim izvorima, njih 32 se vratilo u BiH, dok ih je u Siriji trenutno 20. U sukobima u Siriji poginuo je državljanin BiH Muaz Šabić iz Zenice, dok su dvojica ranjena. Reč je o pripadnicima salafijskog pokreta, koji se u Siriji bori u sklopu zloglasnog Fronta El Nusra, koji su SAD označile kao terorističku organizaciju povezanu sa Al Kaidom.

Iako se El Nusra predstavlja kao deo legitimne sirijske opozicije, američki zvaničnici tvrde da je reč o pokušaju Al Kaide da za sopstvene zločinačke svrhe preuzme borbu sirijskog naroda protiv snaga odanih predsedniku Bašaru el Asadu. Porodica poginulog Šabića navodi da su znali da odlazi u Siriju, te da je odlazak navodno organizovan u Gornjoj Maoči, gde je glavno sedište vehabijskog pokreta u BiH.

Šabić je sahranjen u Siriji, a porodica je saopštila da neće tražiti da se njegovi posmrtni ostaci prebace u BiH. Šabić je jedan od četvorice pripadnika salafijskog pokreta koji su svojevremeno napali bivšeg ministra bezbednosti BiH Sadika Ahmetovića. U Siriji je, prema saznanjima FTV, ranjen i 36-godišnji Enver Lilić, a u sukobima u Siriji dva puta je ranjen i Bajro Ikanović iz Hadžića kod Sarajeva. Ikanović je 2007. godine pravosnažno osuđen na četiri godine zatvora zbog pripremanja terorističkog napada.

Na strani pobunjenika u Siriji bori se i Senad Hasanović, takođe iz Hadžića, koji je zbog nedozvoljenog posedovanja oružja i eksplozivnih naprava u istom predmetu kao i Ikanović osuđen na šest meseci zatvora. Iz Tužilaštva BiH nisu želeli da komentarišu navode da su državljani BiH pripadnici terorističke organizacije u Siriji. "Tužilaštvo BiH ne može davati nikakakv komentar na navedeno pitanje", saopšteno je iz ove pravosudne institucije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track