GOREO STOKHOLM: Nezapamćeni neredi zbog ubistva starijeg čoveka

Okršaj s policijom

GOREO STOKHOLM: Nezapamćeni neredi zbog ubistva starijeg čoveka

Planeta -
Demonstranti su zapalili vatru u jednoj garaži, zbog čega je policija evakuisala stanovnike susednog bloka

STOKHOLM - Grupe mladih, besnih na policiju koja je ubila starijeg čoveka, u Stokholmu su izazvale nerede, gađajući policajce kamenicama i paleći zgrade i automobile.

Jedan stambeni kvart je zbog toga bio evakuisan.

Oko 50 mladih ljudi, učestvovalo je u neredima u predgrađu Husbi u Stokholmu, rekao je portparol policije Lars Bistrom.

Demonstranti su zapalili vatru u jednoj garaži, zbog čega je policija evakuisala stanovnike susednog bloka, kojima je posle nekoliko sati dopušteno da se vrate kućama, dodao je Bistrom.

Husbi je jedan od nekoliko stambenih blokova u zapadnom Stokholmu, u kojima žive većinom imigranti, preneo je AP.

Bistrom je rekao i da je policija odgovorila na poziv da su u kvartu zapaljeni automobili i na licu mesta zatekla maskirane mladiće koji su ih gađali kamenicama. Povređena su tri policajca, a nekoliko automobila i zgrada je oštećeno.

Stanovnici predgrađa kažu da su se okupili u znak protesta zbog nasilnog ponašanja policije, koja je odgovorila poslavši svoje specijalne ekipe i jake kordone u tu oblast.

"Razumem da ljudi tako reaguju", rekao je Rami al-Hamisi iz organizacije Megafonen, koja predstavlja stanovnike stokholmskih predgrađa.

Ta organizacija tvrdi da je policija upotrebila preterano nasilje protiv mladih i da je i slučajne prolaznike napadala pendrecima i na njih puštala pse.

Policija je pokrenula istragu o ubistvu jednog 69-godišnjeg čoveka, 13. maja u predgrađu Husbi, koja je, kako tvrdi pucala u samoodbrani, jer je muškarac napao policajce nožem, kada su provalili vrata stana u kojem se zaključao sa ženom.

Megafonen, međutim, optužuje policiju, jer je najpre izdala lažno saopštenje da je muškarac prenet u bolnicu, iako su stanovnici videli njegovo telo posle pucnjave, nekoliko sati pre nego što je odneto s lica mesta.

http://www.youtube.com/watch?v=VG_VuDPG55s

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja