DŽIHAD: Bošnjaci odlaze u Siriju i bore se za Al Kaidu

Uputstva iz Gornje Maoče

DŽIHAD: Bošnjaci odlaze u Siriju i bore se za Al Kaidu

Planeta -
Na sirijsko ratište otišla su ukupno 52 pripadnika salafijskog pokreta u BiH i tamo su uglavnom pristupili jedinici En Nusra, koju američka administracija označava kao terorističku organizaciju povezanu sa Al Kaidom

BANJALUKA - Vojska mudžahedina iz BiH bori se protiv Asada.Državljani Bosne i Hercegovine organizovano odlaze u džihad u Siriju, gde se priključuju terorističkim organizacijama bliskim Al Kaidi i bore se protiv režima predsednika Bašara el Asada, pišu mediji u Federaciji. Oni navode da odlazak dobrovoljaca organizuje vođa salafijske zajednice u Gornjoj Maoči Nusret Imamović i posrednici, kao i sirijski student Dževad Gološ iz Mostara.Prema saznanjima sarajevskih medija, na sirijsko ratište otišla su ukupno 52 pripadnika salafijskog pokreta u BiH i tamo su uglavnom pristupili jedinici En Nusra, koju američka administracija označava kao terorističku organizaciju povezanu sa Al Kaidom. Dobrovoljci za učešće u ratu u Siriji okupljaju se u turskom gradu Antakiji, a potom organizovano odlaze do tursko-sirijske granice. U Siriju ilegalno ulaze na prelazu Bab el Hava, a onda se okupljaju u mestu Sarmada u Siriji, gde se izvodi i verska obuka za sledbenike Slobodne sirijske vojske.Prema pisanju medija u BiH, Nusret Imamović već mesecima radi isključivo na sakupljanju novca za slanje džihadista u Siriju. Pare za to dobija iz Jordana i Egipta preko Beča. Zenički salafista Muaz Šabić, koji je poginuo u sukobima u Siriji, Bajro Ikanović i Enver Lilić na sirijsko ratište otišli su uz Imamovićevu logističku i finansijsku pomoć. On je Ikanoviću preko posrednika uručio 3.000 konvertibilnih maraka, što je oko 1.500 evra, a Šabiću je novac lično dao u Gornjoj Maoči.

Organizator Nusret Imamović
Organizator Nusret Imamović

Saslušana osmoricaPripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) saslušali su osam osoba povezanih sa organizovanim odlaskom državljana BiH na ratište u Siriju. Pozivajući se na izvor blizak toj agenciji, banjalučki Glas Srpske piše da su od osmorice saslušanih trojica iz Sarajeva, trojica iz Zenice i dvojica iz Mostara. Još nekoliko osoba biće saslušano idućih dana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track