Mudžahedini Dušan i Marko: Sa Al Kaidom napadaju Asada!
Foto: Rojters

Borbe u Siriji

Mudžahedini Dušan i Marko: Sa Al Kaidom napadaju Asada!

Planeta -
Dvojica Sarajlija koji su prešli u islam, od kojih je jedan osvedočeni kriminalac, otišli u Siriju kako bi se borili protiž aktuelnog režima

SARAJEVO - Pedesetak državljana BiH, uglavnom pripadnika selefijskog pokreta, ratovali su ili se još uvek bore na strani pobunjenika u Siriji, gde organizovano odlaze od sredine prošle godine.

Premda se o bosanskim „svetim ratnicima“ u borbi protiv režima aktuelnog sirijskog predsednika Bašara al-Asada spekuliše mesecima, vest o pogibiji Muaza Šabića iz Zenice, koju je prošle sedmice objavila Federalna televizija, i definitivno je potvrdila da se BiH sigurnosne agencije suočavaju još jednim ozbiljnim problemom i da je nužna hitna reakcija.

Novinari FTV-a su, podsetimo, pozivajući se na obaveštajne izvore, izvestili da dobrovoljci iz BiH u Siriju odlaze preko Turske, dobro uhodanim kanalima, te da su za njihovo vrbovanje zadužena dvojica vehabijskih vođa: Nusret Imamović, iz Gornje Maoče, i Dževad Gološ, iz Mostara.

Iako je navedeno da gerilci u rat odlaze uz Imamovićevu finansijsku pomoć, te da su se neki među njima kasnije priključili militantnoj jedinici Al-Nusra, vojnom ogranku Al- Kaide u Siriji, zvanična istraga u BiH još uvek nije pokrenuta, niti su dvojica selefijskih prvaka saslušana.

Među bosanskim „svetim ratnicima“ u Siriji našla su se i dvojica Sarajlija koji su prešli u islam i postali radikalni sledbenici selefijskog pokreta. Prvi je Advan Mijatović, koji se ranije zvao Dušan, a drugi Marko Nikolić. Nikolić je otišao u džihad početkom januara, nakon što se prethodno u Švedskoj šerijatski venčao sa suprugom iz Somalije. Dvadesetak dana kasnije za njim je krenuo i Advan Dušan Mijatović, sarajevskoj policiji dobro poznat po brojnim razbojništvima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track