AMERIČKI VOJNIK: Malim Avganistancima pucao sam u glavu
Foto: Printskrin YT

Priznao zarad manje kazne

AMERIČKI VOJNIK: Malim Avganistancima pucao sam u glavu

Planeta -
Poručnik Robert Bejs je u noći 11. marta 2012. otišao iz svoje baze u distriktu Pandžvaji kako bi izvršio masakr u kome je pobio i devetoro dece. On je navodno posle toga spalio nekoliko tela svojih žrtava

VAŠINGTON - Američki vojnik, optužen za ubistvo 16 Avganistanaca prošle godine u jednom selu, priznaće krivicu da ne bi bio osuđen na smrtnu kaznu.Poručnik Robert Bejls (39) optužen je po 16 tačaka optužnice za ubistvo, šest za pokušaj ubistva i sedam za napad zbog masakra koji je u martu prošle godine počinio na jugu Avganistana.Od 22 žrtve 17-toro njih bile su žene i deca i skoro svima je pucano u glavu. Tužioci su u novembru tražili smrtnu kaznu.Njegvo branilac Džon Braun izjavio je juče da će se Bejls 5. juna izjasniti da je kriv."Danas smo najavili da ćemo postići sporazum sa vojskom da odustane od smrtne kazne ako prizna krivicu. A zatim će u septembru biti izrečena presuda kada ćemo videti da li će dobiti doživotnu kaznu sa mogućnošću da izađe ranije iz zatovra i ostatak kazne odsluži uslovno ili bez mogućnosti da ikada izađe na slobodu", rekao je Braun.Na pitanje da li se Bejls kaje, advokat je odgovorio: "Apsolutno. I mislim da će to biti jasno u nastavku procesa. On oseća olakšanje zbog toga što smrtna kazna više nije opcija".Sledeće saslusanje zakazano je za sledeću sredu u bazi Luis-Mekord u američkoj državi Vašington gde je Bejls pritvoren."To će biti više ili manje izjašnjavanje o krivici", dodao je Braun. Dogovor o priznavanju krivice u zamenu za izbegavanje smrtne kazne verovatno će razgneviti porodice žrtava koje su tražile da mu se sudi u Avganistanu.

Bejls je u noći 11. marta 2012. godine navodno otišao iz svoje baze u distriktu Pandžvaji u južnoj avganistanskoj provinciji Kandahar da izvrši masakr u kome je pobio i devetoro dece. On je navodno posle toga spalio nekoliko tela svojih žrtava.Na pretresu pre početka suđenja u novembru prošle godine, Bejlsova porodica je tvrdila da je nevin dok se ne dokaže da je kriv, rekavši da je on "hrabar i častan", dok su njegovi branioci pokrenuli pitanje uloge alkohola, droge i strasa u toj tragediji.Međutim tužioci su na pretresu, koji je trajao osam dana, rekli da je pokolj bio "nečuven i gnusan". Oni su tvrdili da je Bejls dva puta odlazio iz baze da bi ubijao i da je u pauzi između dva ubilačka pohoda čak pričao kolegi šta je uradio.Pretres se tri dana odvijao i u Avganistanu kako bi mogli da svedoče Avganistanci koji su preživeli masakr i rodbina onih koji su ubijeni.

http://www.youtube.com/watch?v=_li1AE1WZCI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track