KRAH: Kineski juan ruši dolar!

Američka valuta uskoro neće biti broj jedan

KRAH: Kineski juan ruši dolar!

Planeta -
Zelene novčanice za pet do deset godina više neće biti najpopularnije na svetskom tržištu, već će ih zameniti kineska valuta, tvrde ekonomisti

NJUJORK - Crne prognoze ekonomista.Dolar za pet do deset godina više neće biti valuta broj jedan u svetu. Prema novoj analizi Međunarodnog monetarnog fonda, američka valuta se na svetskim tržištima koristi najmanje u poslednjih 15 godina. Iako se, prema zvaničnim podacima, 62 odsto svetskih rezervi čuva u dolarima, stručnjaci tvrde da je u pitanju samo 15 procenata i navode da je dominaciju američke valute prekinuo kineski juan.SAD će početi da vraćaju dugoveDik Bouv, američki analitičar tržišta kapitala, kaže da je učešće dolara u protoku novca u svetu palo s 90 procenata, koliko je bilo 1952, na samo 15 odsto. Kao i mnogi drugi analitičari, on smatra da se juan izdigao na račun dolara i da se kineska valuta sve češće bira kao najsigurnija.- Velika većina i dalje ne veruje da će dolar izgubiti zvanje valute broj jedan u svetu. Međutim, to će se veoma brzo dogoditi, najkasnije za pet do deset godina - rekao je Bouv za američku televiziju CNBC.On kaže da bi posledice po Ameriku, ukoliko njena valuta više ne bude broj jedan, bile vrlo neugodne. S deficitom budžeta većim od hiljadu milijardi dolara, SAD bi morale da počnu da vraćaju te dugove. Bouv podseća da su agencije za procenu rejtinga „Mudi“, „Fič“ i „Standard end Purs“ još 2011. Americi smanjile rejting s najpovoljnijeg za ulagače.Prema navodima Volstrit džurnala, Novi Zeland je u pregovorima s Kinom da direktno trguju svojim valutama, odnosno da preskoče sadašnju praksu da svaku transakciju između dve zemlje moraju da preračunavaju u dolare, već će to ubuduće raditi u juanima. Slično je već uradila Australija.- Nemamo neki rok za postizanje dogovora. Svesni smo da je Australiji trebalo 12 meseci da se dogovori s Kinom o istoj stvari - naveo je jedan zvaničnik Novog Zelanda za Volstrit džurnal.Sve traženijeKineske obvezniceStručnjaci ocenjuju da će pad dolara i jačanje juana učiniti kineske državne obveznice atraktivnijim. Na primer, Australija je već najavila da će pet odsto državnih rezervi upotrebiti za kupovinu kineskih obveznica.

Rusi zabranjuju dolar?Zbog loših prognoza za opstanak dolara, ruska Liberalno-demokratska stranka napravila je zakon prema kojem bi trebalo da se zabrani upotreba američke valute u Rusiji, a koji treba da se pošalje na glasanje u parlament. Ako bude izglasan, Rusi bi ubuduće morali da štede u svojoj valuti - rubljama, a ne u dolarima, kao što je sada slučaj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track