PADA ŠENGEN: Nemci traže da zemlje EU vrate policiju na granice

Na jesen 2014.

PADA ŠENGEN: Nemci traže da zemlje EU vrate policiju na granice

Planeta -
Prema dosadašnjim pravilima, članice su mogle da uvedu granične kontrole na maksimalno 30 dana, a sada do čak dve godine

FRANKFURT - Evropski parlament i Savet Evrope dogovorili su se o reformi Šengenskog sporazuma prema kojoj će države moći u izuzetnim okolnostima ponovno da uspostave graničnu kontrolu na granici s drugom državom šengenske zone na period od šest meseci, maksimalno do dve godine.

Priliv izbeglica jedna je od vanrednih okolnosti koje će dopustiti državama takvu meru, a inicijator novog režima bila je Nemačka.

Nova pravila trebalo bi da počnu da se primenjuju od jeseni 2014. Pregovori o reformi Šengena traju u evropskim institucijama još od sredine 2011, kada je na desetine hiljada izbeglica iz zemalja zahvaćenih Arapskim prolećem pohrlilo ka Italiji i Francuskoj.

Prema dosadašnjim pravilima EU članice mogle su ponovo da uvedu granične kontrole na maksimalno 30 dana, a sada do čak dve godine.

- Ovo je u očiglednoj suprotnosti s prirodom zone bez granica kakva je šengenska - rekla je letonska evroposlanica Tatjana Ždanoka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track