UPOZORENJE: Centralnoj Evropi preti potop

Poplave

UPOZORENJE: Centralnoj Evropi preti potop

Planeta -
Lokalne vlasti u Švajcarskoj i Austriji organizovale su evakuacije meštana pogođenih poplavom. Meteorolozi predviđaju prestanak padavina u centralnoj Evropi narednih dana

BEČ - Jake i duge kišne padavine izazvale su poplave u mnogim delovima Austrije, a usled velike količine vode koja je napadala od sinoć odroni su odneli jedan ljudski život i zatvorili više saobraćajnica. Najteže je pogođena austrijska pokrajina Tirol, gde se obrušilo više odrona.

U pokrajini Salcburg, u mestu Sankt Johan im Pongao, je jednog radnika iznenadio odron, koji ga je potpuno zatrpao, a spasilačke ekipe nisu uspele da ga izbave živog.

Naime, tri muškarca su radila na uklanjanju odrona, kada se obrušio sledeći koji je odneo sa sobom jednog od njih, preneo je portparol policije Anton Šenc.

Dve druge osobe su nestale u pokrajini Salcburg i jedan muškarac u pokrajini Forarlberg.

U mestu Taksenbah u Pincgau se trenutno traga za dva nestala lica. Jednog poljoprivrednika je zatrpao odron rano jutros.

"Traktor na kojem je sedeo smo pronašli, ali lice nismo. Od traktoriste trenutno nema traga“, rekao je Šenc.

Takođe se traga i za jednom ženom čiji je auto povukao odron. U vozilu su bile dve žene, od kojih je jedna uspela da se spase, dok se za drugom traga u reci Salcah u koju je upalo vozilo usled odrona.

U opštini Etenau u pokrajini Gornja Austrija više od 100 stanara je moralo biti evakuisano, a u Donjoj Austriji se očekuje da će Dunav narasti na nivo koji nije imao u poslednjih 100 godina.

U gradu Halajn proglašeno je vanredno stanje, a most na reci Salcah je zatvoren iz mera predostrožnosti.

Stanovništvo je pozvano da više ne ulazi u svoje podrume, koji su potopljeni.

U gradu Salcburgu je zatvoreno četiri prelaza za pešake, preko reka kao i most Lehener brike.

Ustrijska železnica OeBB obustavila je danas sve međunarodne vozove koji idu preko Salcburga.

Isto tako svi putevi ka susednoj Nemačkoj preko Tirola u potpunosti su zatvoreni za saobraćaj, što je dovelo do formiranja kolone na auoput preko Salcburga do Pasaua dužine od

više od 35 kilometara.

Austijski državni radio neprestano upozorava vozače da odustanu od putovanja i zastanu tamo gde se nalaze, uz poruku da bi mogli potažiti i smeštaj, jer se ne očekuje do kasno naveče da se stanje poboljša.

Vlasti u nekoliko država centralne Evrope izdale su upozorenje zbog poplava i ojačale odbranu od vode na nekoliko reka, nakon što je zbog obilnih kiša došlo do poplava.

Prema podacima lokalnih vlasti, više ljudi poginulo je u poplavama u Nemačkoj, Češkoj i u Švajcarskoj. Nemačka kancelarka Angela Merkel obećala je pomoć poplavljenim područjima. Prema podacima nemačkih vlasti, u toj državi u poplavama je poginulo najmanje četvoro ljudi.

Najteže su pogođeni Čemnic, Pasau i Rozenhajm na jugu zemlje. Češke vlasti upozorile su da bi reka Vltava mogla da dostigne kritični nivo.

Gradonačelnik Praga Tomaš Hudeček izjavio je da gradske vlasti razmatraju da li da zatvore pojedine tačke u okviru mreže metroa.

Meteorolozi predviđaju prestanak padavina u centralnoj Evropi narednih dana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track