PRESAVILI TABAK: Oteti u Parlamentu BiH spremaju tužbe
Foto: Beta Ap

Nakon protesta u Sarajevu

PRESAVILI TABAK: Oteti u Parlamentu BiH spremaju tužbe

Planeta -
Veliki broj uglednih bankara i eksperata će od BiH i organizatora demonstracija tražiti finansijsku odštetu zbog pretrpljenog straha i patnje, ali i nadoknadu novca

SARAJEVO - Veliki broj uglednih bankara i eksperata koji su sinoć u trenucima nervoze napali i šefa osiguranja zgrade kako bi se probili kroz masu koja je opkolila zgradu Parlamenta Bosne i Hercegovine, čvrsto je odlučio da angažuje međunarodne advokate i tuži BiH.

Oni će od BiH i organizatora demonstracija tražiti finansijsku odštetu zbog pretrpljenog straha i patnje, ali i nadoknadu novca za propale avionske karte, neplanirano plaćanje hotelskih računa zbog dužeg ostanka i gubitak svojih dnevnica.

U tome su najviše odlučnosti pokazali austrijski i nemački eksperti, jer su iz zatočeništva obavestili svoje vlade da su kidnapovani i da traže hitno oslobađanje.

To je ponovio i visoki predstavnik Valentin Incko, pa ne bi trebalo da izneadi ako vlasti ovih zemalja, ali moguće i nekih drugih, zahtevaju kriminalističku istragu i optužnice zbog njihovog stava da je u pitanju bilo krivično delo otmice, zabrane slobode kretanja i ugrožavanje zdravstvenog stanja njihovih građana.

Inače, BiH zakoni za ovu vrstu krivičnih dela prema strancima u BiH, ako se uopšte budu procesuirali, predviđa zatvorske kazne i duže od pet godina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track