GEJ VOJNIK: Princ Hari me spasao linča
Foto: Printskrin

Privržen trupama

GEJ VOJNIK: Princ Hari me spasao linča

Planeta -
Rekao sam, "Mislim da će da me ubiju ovi iz pešadije". Nisam mogao da prestanem da plačem". Hari je pobesneo i rekao, "Prekinuću to jednom za svagda", naveo je bivši vojnik Džejms Vorton

LONDON - Džejms Vorton, gej vojnik, ispričao je kako ga je britanski princ Hari, tokom vojne vežbe 2008. godine u Kanadi, spasao od homofobičnog napada grupe vojnika iz konkurentskog puka.Naime, šestorica vojnika tada su pretila Vortonu da će ga „premlatiti”. Uplašen, on je tada potražio Harija, tada svog komadira tenka, kome je kroz suze ispričao šta se dogodilo.

"Rekao sam, 'Mislim da će da me ubiju ovi iz pešadije'. Nisam mogao da prestanem da plačem", priča Vorton."Hari je pobesneo i rekao, 'Prekinuću to jednom za svagda".

Hari se sukobio sa mučiteljima i upozorio ih da će se suočiti sa ozbiljnim disciplinskim merama ako nastave da prete nasiljem.

"Video sam da on ne posustaje", kazao je Vorton, koji je tada imao 21 godinu.

Hari je o slučaju obavestio višeg oficira a onda se postarao da je situacija sa Vortonom „sređena”.

Vorton je početkom ove godine napustio vojsku nakon desetogodišnje karijere i o tome je napisao knjigu. Osim ovog incidenta, on je spomenuo još neke detalje o Harijevom životu kao vojnika. Njih dvojica su proveli nekoliko nedelja u tenku i postali su bliski prijatelji, čak su razmenjivali detalje o seksualnim iskustvima.

Naveo je kako su Hari i Vilijam sebe smatrali gej ikonama.

"Bili smo usred manevra i pričali smo preko interkoma. Hari je spomenuo da su on i njegov brat gej ikone, na šta sam se ja nasmejao i odgovorio da ne mislim tako. Bio je uporan, 'Jesmo, jesmo, naši ljudi za medije su nam to rekli'. Hari me je onda pitao da li uopšte može da bude gej ikona ako je riđ. Bio je vrlo duhovit", kaže Vorton i dodaje da će zauvek biti zahvalan Hariju.

"Nikada mu neću zaboraviti šta je uradio. Da nije otišao i pobrinuo se za mene, dobio bih batine sigurno", kaže Vorton.

Ovaj događaj potvrdio je Harijev imidž oficira privrženog svojoj trupi i vojnicima koji su bili pod njegovom komadnom.

Zbog ovakvog ponašanja princ je dobio pohvale sa svih strana, od političara, vojnih lica i članova LGBT organizacija. Ministarstvo odbrane i Bakingemska palata su odbili da daju komentar.

http://www.youtube.com/watch?v=fCaeRQ9d8KI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track