ZA PROLAZ: Ekvador urgira za Asanža kod Britanaca

Diplomatska inicijativa

ZA PROLAZ: Ekvador urgira za Asanža kod Britanaca

Planeta -
Asanž je potražio utočište u Ambasadi Ekvadora u Londonu u junu 2012. godine, da bi izbegao izručenje Švedskoj, gde ga traže zbog navodnog seksualnog napada. Iako je Ekvador dao Asanžu diplomatsku zaštitu, Velika Britanija mu nije odobrila "siguran prolaz" za napuštanje te ostrvske zemlje

KITO - Ministar inostranih poslova Ekvadora sastaće se 16. juna sa osnivačem sajta "Vikiliks" Džulijanom Asanžom, koji mesecima živi u ekvatorskoj ambasadu u Londonu, najavljeno je danas u prestonici Kito.

Susret ministra Rikarda Patinja sa Asanžom planiran je dan pre njegovog zvaničnog razgovora s britanskim ministrom inostranih poslova Vilijam Hejgom, koji je zakazan za ponedeljak, 17. jun, prenela je agencija AFP.

"Nadamo se da će sastanak s ministrom inostranih poslova Vilijam Hejg približiti rešavanju problema", naveo je Patinjo na svom Tviter nalogu prošle nedelje.

Asanž je potražio utočište u Ambasadi Ekvadora u Londonu u junu 2012. godine, da bi izbegao izručenje Švedskoj, gde ga traže zbog navodnog seksualnog napada.

Iako je Ekvador dao Asanžu diplomatsku zaštitu, Velika Britanija mu nije odobrila "siguran prolaz" za napuštanje te ostrvske zemlje.

Osnivač "Vikiliksa" je na vebsajtu objavio desetine hiljada poverljivih depeša koje su uglavnom slale američke diplomate iz sveta Stejt departmentu, zbog čega su SAD "Vikiliks" i njenog osnivača Asanža proglasile za "neprijatelja države".

Za odavanje podataka koje je objavio "Vikiliks" optužen je američki vojnik Bredli Mening (25), kome se upravo sudi u SAD, jer je, prema navodima optužnice, skinuo više od 251.000 dokumenata, uglavnom poverljivih depeša američkih diplomata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track