Papa priznao postojanje gej lobija u Vatikanu

Poglavar Rimokatoličke crkve

Papa priznao postojanje gej lobija u Vatikanu

Planeta -
Papa Franja izjavio da se sveštenici homoseksualci nalaze na najvišim pozicijama u tajnoj katoličkoj administraciji

VATIKAN - Istorijsko priznanje.Papa Franja priznao je da u Vatikanu postoji gej lobi i tako skinuo poslednji delić sumnje u vezi raskalašnog ponašanja katoličkih sveštenika, zakletih na celibat. On je naveo da su sveštenici homoseksualci uspeli da dođu do najviših pozicija u tajnoj katoličkoj administraciji Kuriji, iako ih se Crkva zvanično odriče.Ima i korupcijePoglavar Rimokatoličke crkve, poreklom iz Argentine, otvorio je dušu prilikom susreta s predstavnicima Konfederacije religioznih muškaraca i žena Latinske Amerike i Kariba (CLAR) prošle sedmice.- U Kuriji postoje sveti ljudi, zaista sveti. Međutim, prisutna je i korupcija. Takođe, tu je i... Istina je... Svi pričaju o gej lobiju, i to je istina, postoji u Kuriji. Moraćemo da vidimo šta možemo da uradimo - rekao je papa Franja.On je napravio reformu Kurije, oštro kritikovane i intrigama ispunjene administracije Katoličke crkve, ali je naveo da će biti teško.- Ne mogu da sprovedem reforme sam - rekao je papa, ali nije naveo šta tačno podrazumeva pod reformama.Smenili Benedikta XVIZbog toga je formirana komisija sastavljena od osam kardinala iz celog sveta, koje je papa postavio u aprilu i koji će se po prvi put sastati u oktobru.Spektakularno priznanje pape Franje ide u prilog ranijim spekulacijama da se bivši papa Benedikt Šesnaesti povukao s funkcije upravo zbog ucena gej lobija. Iako je Benedikt Šesnaesti, sad Jozef Racinger, negirao, mnogi svetski mediji preneli su tu vest kao realan razlog njegove ostavke.Ajriš tajms i italijanska Republika pisali su u februaru, kad je bivši papa najavio povlačenje, da je nakon skandala curenja informacija iz Vatikana, nazvanim Vatikiliks, poručena izrada tajnog izveštaja, u kojem je pisalo da su razni lobiji u Svetoj državi prekršili šestu i sedmu božju zapovest - ne kradi i ne čini preljubu. Krađa se odnosila na pranje novca preko Vatikanske banke, a seksualni prestupi na veliki uticaj gej lobija.Orgijaju u Svetom graduTakođe, nakon što se Benedikt Šesnaesti povukao s položaja, u javnost je procurila informacija da se u samom Vatikanu održavaju gej orgije. Navodno, među zidinama Svetog grada postoje takozvani spa-centri koji su samo maska za raskalašne zabave sveštenika homoseksualaca.

Sveštenici pedofiliKatoličku crkvu u poslednje vreme potresa nebrojeno mnogo skandala, a među njima i slučajevi sveštenika pedofila. U poslednjih nekoliko godina u javnost su dospele informacije da su katolički sveštenici u skoro svakoj zemlji na svetu, od Irske i Britanije, preko Holandije, Nemačke i Slovenije, do južne Afrike i Australije, zlostavljali maloletne dečake. U mnogim zemljama Crkva je naterana da plati odštetu žrtvama, ali sveštenici pedofili nigde pred zakonom nisu odgovarali za svoje zločine.

Šta je Kurija♦ skup institucija zaduženih za upravljanje crkvenim poslovima na najvišem nivou♦ sastoji se od Državnog sekretarijata, devet Kongregacija, tri Suda, 11 papskih veća i sedam papskih poverenstava♦ radom Kurije koordinira Državni sekretarijat, na čijem je čelu državni sekretar, jedan od kardinala

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track