Najnovije vesti

Bio 60 sati pod morem: Ribe su jele tela mojih drugova

Čudesno spasenje

Bio 60 sati pod morem: Ribe su jele tela mojih drugova

Planeta
Shvatio sam da su u blizini tela mojih drugova s broda. Mogao sam da ih namirišem. Naišle su ribe i počele da jedu tela. Čuo sam to", rekao je Okene

ABUDŽA - Nigerijac Harison Okene preživeo je dva i po dana zarobljen 30 metara ispod površine ledenog mora, a ovaj neverovatan slučaj opisao je Džed Čembrlen iz DNC Svetske ronilačke kompanije.

Okene (29), nalazio se na remorkeru "Džekson-4", koji se prevrnuo na talasima i naglavačke potonuo na morsko dno.

Okene je, međutim, ostao zarobljen u "vazdušnom džepu" i mogao je da diše, ispričao je Čembrlen.

Tela 10 ljudi koji su se nalazili na brodu izvučena su iz mora, a spasioci su pretpostavlili da bi jedini preživeli mogao da bude Okene.

Okene je, pošto su ga pronašli, rekao novinaru Rojtersa Džou Broku, da je "mogao da čuje kako ribe jedu tela njegovih drugova", preneo je BBC.

"Džekson-4" potonuo je 26. maja, na oko 30 kilometara od obale Nigerije, dok je usmeravao naftni tanker ka platformi "Ševron".

Harison Okene je na brodu radio kao kuvar, a kasnije je ispričao da se nalazio u toaletu kada je shvatio da se brod prevrnuo i da je uspeo da nađe vazdušni džep kada je potonuo.

Više od dva dana Harison je uspeo da preživi u mrklom mraku.

"Nalazio sam se u vodi u potpunom mraku, misleći da je to kraj. Stalno sam razmišljao kako voda ispunjava prostoriju, ali to se nije desilo. Bio sam gladan, ali pre svega, užasno žedan. Slana voda izjela mi je jezik", ispričao je Okene.

"Shvatio sam da su u blizini tela mojih drugova s broda. Mogao sam da ih namirišem. Naišle su ribe i počele da jedu tela. Čuo sam to", rekao je Okene.

Tek posle 60 sati, Okene je čuo kuckanje - bio je to tim DNC ronilačkog udruženja.

Harison je uspeo da uhvati jednog od ronilaca i tako se spase, iako je operacija potrajala jer ga je bilo teško izvući na površinu, što spasioci nisu smeli da učine naglo, zbog stablilizovanja njegovog pritiska.

Iako svoju priču naziva "čudom", Okene kaže da ima noćne more u kojima njegov krevet tone ka dnu mora.

Čudom spasen: Harison Okene
Čudom spasen: Harison Okene

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...