Prag: Vojni obaveštajci pratili premijerovu suprugu

Nova afera u Češkoj

Prag: Vojni obaveštajci pratili premijerovu suprugu

Planeta -
Praćenje Ratke, supruge Petra Nečasa, naložila je prošle godine prema saznanjima policije desna ruka premijera, šefica njegovog kabineta Jana Nađova

PRAG -Nakon hapšenja osmoro čeških političara i državnih činovnika osumnjičenih za korupciju i zloupotrebu položaja, nov potres na političkoj sceni izazvala je vest da su zbog zloupotrebe položaja optuženi i bivši i sadašnji šef Vojne obaveštajne službe zbog toga što su vojni obaveštajci uhodili suprugu premijera Petra Nečasa sa kojom se on razvodi.

Podsetimo, nakon velike racije koju je Jedinica za borbu protiv organizovanog kriminala češke policije sprovela u noći na četvrtak u sedištu češke vlade, nekim državnim preduzećima i kancelarijama uticajnih lobista, svih osmoro uhapšenih političara i najviših državnih činovnika optuženi su za korupciju ili zloupotrebu službenog položaja.

Praćenje Nečasove supruge Ratke naložila je prošle godine prema saznanjima policije desna ruka premijera, šefica njegovog kabineta Jana Nađova o kojoj mediji već godinama pišu kao o krivcu za raspad Nečasovog braka a važi za sivu eminenciju među državnim činovnicima od koje zavisi ko ima pristup premijeru.

Nađovu je celu noć do jutra saslušavala policija i pretresla je osim kancelarije i njen stan u Pragu. Tužilac Vrhovnog tužilaštva u Olomoucu koje vodi istragu Ivo Ištvan saopštio je danas da je optuženo svih osmoro uhapšenih a da se još ne zna ko od njih će ostati u istražnom zatvoru.

U raciji u sedištu vlade, ministarstvu odbrane a zatim i finansija, kancelarijama dvojice uticajnih lobista sa sjajnim vezama na političare vladajuće Građanske demokratske stranke i državnim preduzećima u kojima su neki od bivših poslanika i nekadašnjih ministara dobili visoke dobro plaćene funkcije u zamenu za to da se odreknu mandata učestvovalo je 400 policajaca te elitne češke policijske jedinice za borbu protiv organizovanog kriminala.

Opozicija je prekinula juče sednicu parlamenta i nastaviće je danas pošto su poslanici insistirali da im premijer lično objasni aferu koja je pogodila najviše spratove češke politike a prvi put se hapse najbliži saradnici jednog češkog predsednika vlade. Opozicija je zatražila da premijer Nečas hitno podnese ostavku jer na njemu leži politička odgovornost, bez obzira što, kako je naglasio on nije učinio ništa nepošteno.

Koalicioni partneri čekaju šta će saopštiti istraga a za sada ne žele da destabilizuju vladu.

Premijer Nečas je juče kazao da nema nameru da podnosi ostavku jer nije učinio ništa nepošteno, a veruje da nisu ni njegovi saradnici a da njegovo poverenje u Nađovu nije poljuljano. Među analitičarima preovladava uverenje da premijer, iako iskusni političar, u parlamentu već više od 20 godina, neće uspeti da zadrži funkciju i da su neminovni vanredni parlamentarni izbori, godinu dana pre redovnog termina.

Premijera Nečasa, lidera opozicionih socijaldemokrata Bohuslava Sobotku, ministra pravde i unutrašnjih poslova i šefa policije pozvao je na vanredni krizni sastanak danas i predsednik Češke Miloš Zeman. Premijeru Nečasu koga su Česi izabrali pre tri godine kao "gospodina čistog" upravo da preseče nabujalu korupciju u zemlji, kao bumerang se sada vraća to što je uprkos velikom otporu dela svoje stranke progurao izmene zakona koje su ojačale nezavisnost policije i tužilaštva a na mesto ministra unutrašnjih poslova postavio je nezavisnog stručnjaka a ne političara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track