Zagreb: 12.000 šetača na gej paradi
Foto: Reuters

Bez incidenata

Zagreb: 12.000 šetača na gej paradi

Planeta -
Podršku Zagreb prajdu dale su brojne hrvatske javne ličnosti, poslanici vladajuće koalicije, kao i LGBT aktivisti iz drugih država, među njima i iz Srbije

ZAGREB - Više hiljada građana, među kojima i šefica diplomatije Vesna Pusić i supruga premijera Sanja Milanović, učestvovalo je na 12. gej paradi u Zagrebu koja je održana pod sloganom "Ovo je zemlja za sve nas".

Organizatori su saopštili da je u Povorci ponosa bilo oko 12.000 građana što je čini najbrojnijom dosad. Skup koji je obezbeđivalo stotinjak pripadnika specijalne policije prošao je bez incidenata. Učesnici Povorke ponosa, okićeni zastavama duginih boja i naoružani pištaljkama, krenuli su od Trga žrtava fašizma, preko glavnog gradskog Trga bana Jelačića, centralnim gradskim ulicama do parka Zrinjevac gde je održan prigodni program.

Tokom prolaska kolone na čijem je čelu bio istaknut transparent "Ovo je zemlja za sve nas" građani su učesnike povorke pozdravljali mahanjen i aplauzom. Okupljeni su nosili transparente među kojima i "Danas peder, sutra suprug", "Ljubav je zauvek", "Povorka ponosa", "Ne boj se, fobije su izlečive ", "Deca pedera ponosna su deca" i "Tolerišeš li ti mene, tolerišem ja tebe".

Podršku Zagreb prajdu dale su brojne hrvatske javne ličnosti, poslanici vladajuće koalicije, kao i LGBT aktivisti iz drugih država, među njima i iz Srbije. Povorka se održava dan pošto je konzervativna građanska inicijativa "U ime porodice", koju podržava Katolička crkva u Hrvatskoj, podnela Saboru gotovo 750.000 potpisa građana za raspisivanje referenduma kojim bi se Ustavom Hrvatske brak definisao samo kao zajednica razlicitih polova.

Jedna od organizatora Marko Jurčić iz Zagreb prajda rekao je novinarima da Ustav ne treba menjati, jer on ne deli ljude na manje ili više vredne.

"Od Vlade tražimo dostojanstvo i pravnu zaštitu naših porodica i naše dece", naglasio je Jurčić. Ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić rekla je novinarima da daje podršku gej paradi kao jednom od najistaknutijih oblika borbe za građanska i ljudska prava što je veoma važno u uslovima kada postoje ideje da bi se možda trebao ukinuti prava manjine.

Supruga premijera Zorana Milanovića, Sanja Milanović izjavila je da je došla iz solidarnosti i kao građanka, jer ne voli stigmatizaciju. I ove godine organizatori su proglasili homofrenda i homofoba godine, pa je tako frontmen grupe Hladno pivo Mile Kekin poneo prvu titulu, dok je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić proglašen homofobom godine.

Protekle subote održana je gej parada i u Splitu, a u povorci u kojoj je prvi put bio gradonačelnik Splita, bilo je oko 500 učesnika.

U Ljubljani na gej paradi i predsednik Pahor

Završna priredba slovenačke "Parade ponosa" danas je u Ljubljani protekla u znaku obećanja političara da će se snažno založiti za njihova prava.

Među učesnicima, njih oko hiljadu, po prvi put otkako se 2001. godine u slovenačkoj prestonici održavaju parade ponosa, bilo je i nekoliko istaknutih političara.

Prisutan je bio slovenački predsednik Borut Pahor, više ministara i ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković u ime grada koji je pokrovitelj skupa.

Ministarka za porodicu Anja Kopač Mrak rekla je da za zakonsku diskriminaciju istopolno orijentisanih i njihovih zajednica više ne sme biti izgovora i najavila novi pokušaj da se zakonski omoguće veća prava za tu grupu.

Zakon kojim su istopolni parovi trebali da dobiju pravo na usvojenje dece na referendumu je odbijen, jer je protiv njega 2011. glasalo 55 posto građana. Nedavnim ustavnim promenama sužena su prava na pokretanje referenduma, prenela je agencija Hina.

Sadašnjim zakonom donešenim pre sedam godina u vreme konzervativne vlade koju je vodio Janez Janša omogućena je samo registracija istopolne zajednice.

Želju da dođe do unapređenja prava homoseksualnih parova izrazio je na skupu i ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković, rekavši da se nada da će do prvog braka istopolnih osoba doći još dok je on gradonačelnik Ljubljane.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track