POBEDNIK: Ruhani novi predsednik Irana

Završeni izbori

POBEDNIK: Ruhani novi predsednik Irana

Planeta -
Iako su svih šest kandidata na izborima za iranskog predsednika opisani kao konzervativci, analitičari tvrde da je 64-godišnji Ruhani , koji je obavljao više parlamentarnih funkcija i služio kao glavni nuklearni pregovarač, "umeren" i da je dobio podršku reformističkih snaga

TEHERAN - Za novog predsednika Irana izabran je reformistički sveštenik Hasan Rohani, bivši sekretar Vrhovnog saveta za nacionalnu bezbednost, javio je BBC.

Ministar unutrašnjih poslova Mostafa Mohamad Nadžar objavio da je Ruhani pobedio sa 18.613.329 od 36.704.156 glasova, što je 50,68 odsto, ostavivši daleko iza sebe konzervativnog gradonačelnika Teherana Mohamada Bakera Kalibafa, koji je osvojio 6.077.292 glasova i tako zauzeo drugo mesto.

Procenjuje se da je na izbore izašlo 72,2 odsto građana Irana.

Vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei trebalo bi da ratifikuje glasanje 3. avgusta. Novi predsednik će položiti zakletvu u parlamentu.

Pobedničkom kandidatu potrebno je više od 50 odsto svih glasova birača, uključujući i nevažeće, da bi izbegao drugi krug glasanja.

Iako su svih šest kandidata na izborima za iranskog predsednika opisani kao konzervativci, analitičari tvrde da je 64-godišnji Ruhani , koji je obavljao više parlamentarnih funkcija i služio kao glavni nuklearni pregovarač, "umeren" i da je dobio podršku reformističkih snaga.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track