Netanijahu: Evropa mora oštrije sa Iranom

Netanijahu: Evropa mora oštrije sa Iranom

Planeta -
Izraelski premijer Benjamin Netanijahu apelovao je danas da Evropa zauzme cvršći stav u odnosu na iranski kontroverzni nuklearni program

TEL AVIV - Izraelski premijer Benjamin Netanijahu apelovao je danas da Evropa zauzme cvršći stav u odnosu na iranski kontroverzni nuklearni program.

On je to rekao na početku sastanka sa šeficom diplomatije EU Ketrin Ešton u Jerusalimu.

"Moramo vršiti pritisak na njih. Ne govorimo o političkom spinovanju, već spinovanju centrifuga", rekao je Netanijahu, navodi se u saopštenju iz njegovog kabineta.

To mora da se zaustavi i mislim da je na Evropi da se pridruži SAD i Izraelu i svim drugim delovima međunarodne zajednice u zahtevu da se okonča iranski nuklearni program, dodao je on. Eštonova je došla u posetu Izraelu šest dana nakon izbora umerenjaka Hasana Rohanija za predsednika Irana, što bi moglo da doprinese smanjenju napetosti u odnosima između Zapada i Teherana, navode svetske agencije.

Međutim, Izrael odbija takve ideje i Netanijahu je još početkom ove nedelje upozorio svet da ne dođe u iskušenje da olakša pritisak na Iran. Eštonova je u odgovoru naglasila važnost konsultacija sa Netanijahuom o situaciji u Iranu, navedeno je u kabinetu premijera.

"Prava stvar u odnosu na iranske izbore biće ako Iran izmeni svoju politiku i prestane obogaćivanje uranijuma, ukloni nuklearni materijal i zatvori nelegalno nuklearno postrojenje u Komu", rekao je Netanijahu.

On je takođe apelovao na Evropu da libanski Hezbolah stavi na listu međunarodnih terorističkih organizacija.

"Nadam se da će ti elementi u Evropi koji odbijaju da proglase Hezbolah terorističkom organizacijom promeniti svoje mišljenje i nadam se da će biti evropskog kosenzusa o tome", rekao je on, istakavši da je to prava stvar.

Do sada blok od 27 zemalja nije postigao dogovor o stavljanju te šiitske proiranske organizacije na pomenutu listu.Velika Britanija je za, ali Francuska i Italja oklevaju, jer se pribojavaju negativnog uticaja na Liban, gde je Hezbolah vodeća politička grupa i negativnog efekta na mirovne snage na jugu te zemlje. O obnovi mirovnog procesa sa Palestincima Netanijahu je rekao takođe da je to prava stvar, koju treba uraditi, izrazivši nadu da je palestisnki predsednik Mahmud Abas takođe spreman.Pregovori su u zastoju od kraja septembra 2010. godine, a prethodno su samo nakratko obnovljeni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track