OTKRIVENI: Ovo su ofšor kompanije preko kojih Srbi posluju
Foto: Shutterstock

Međunarodna mreža novinara objavila tajnu

OTKRIVENI: Ovo su ofšor kompanije preko kojih Srbi posluju

Planeta -
Rupa u zakonu Građani naše zemlje izbegavaju plaćanje poreza preko najmanje 20 kompanija registrovanih u poreskim rajevima na Samoi, Devičanskim i Kajmanskim ostrvima...

LONDON - Niko neće da plaća porez.Građani Srbije izbegavaju plaćanje poreza preko najmanje 20 firmi u takozvanim poreskim rajevima. Naime, Međunarodna mreža novinara (ICIJ), koja je u aprilu otkrila da bogataši iz celog sveta u poreskim rajevima drže 32 biliona dolara da bi izbegli plaćanje poreza, sada je otkrila i imena više od 100.000 firmi, smeštenih između ostalog na Devičanskim, Kajmanskim i Kukovim ostrvima, Mauricijusu, Samoi, u Singapuru i Hongkongu, među kojima su i one čiji su vlasnici građani Srbije.

Političari, glumci...Na otkrivanju onih koji izbegavaju da plaćaju poreze u svojim državama radilo je 112 novinara iz više od 58 zemalja u svetu, a istraga je trajala 15 meseci. Novinari su došli do čak 2,5 miliona podataka, a samo deo su uspeli da objave. Navode da su među onima koji kriju porez biznismeni, političari, pa čak i glumci i pevači iz čitavog sveta.Među kompanijama čiji su vlasnici ili deoničari građani iz Srbije su „Akva art“, „Dagostino grup“, „Džotaks“, „Belgrejd venčers“, „BL medija grup“... Novinari nisu želeli da otkriju imejl adrese i lične podatke vlasnika da bi ih zaštitili od javnih napada, ali su naglasili da su raspoloženi da sarađuju s nadležnima u svakoj zemlji.Nove mere na snaziInače, svetski lideri već godinama pokušavaju da stanu na put ofšor poslovanju. Poslednji korak u toj borbi preduzet je pre tri dana, na samitu osam najrazvijenijih zemalja sveta (G8) u Severnoj Irskoj. Svetske vođe dogovorile su se o novim merama za sprečavanje pranja para i izbegavanje poreza, što znači da uskoro neće postojati mogućnost da se pare sakriju u ofšor zonama. Razvijene zemlje jedna drugoj automatski će dopustiti pristup informacijama o svojim poreskim obveznicima, zahtevaće od naftnih kompanija, koje često koriste rupe u zakonu i zaobilaze plaćanje poreza, da otkriju svoje anonimne finansijere, a tražiće i od svih zemalja spiskove onih koji su utajili porez.

Bogataši iz celog sveta u poreskim rajevima drže čak 32 biliona
Bogataši iz celog sveta u poreskim rajevima drže čak 32 biliona

Neke od ofšor firmi u vlasništvu građana Srbije1. Akva art2. Dagostino grup3. Juimpeks Srbija Niš Jugoslavija korporejšen4. Džotaks5. Sapis6. Tetra holders7. Fajnalhit8. Demejn9. Alisun marketing10. Intermejter limitid11. Belgrejd ofšor limitid12. Belgrejd star limitid13. Belgrejd venčers14. Rašn kaper kompani trejd limitid15. Monfrej16. Hophil nominiz (BVI) limitid17. Hophil servisiz (BVI) limitid18. Vapi biznis grup19. BL medija grup20. Arbatont members korp.

Šta su ofšor kompanije♦ firme u ofšor zonama, u kojima nema poreza na dobit ili je on minimalan♦ pri otvaranju takve kompanije tajnost podataka je zagarantovana♦ za osnivanje je potrebno 1.000 do 2.000 dolara, u zavisnosti od zone

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track