POOŠTRILI ZAKONE: Zabrana cigareta sa ukusom mentola!

Borba protiv duvana

POOŠTRILI ZAKONE: Zabrana cigareta sa ukusom mentola!

Planeta -
Evropska unija je odlučila da pooštri mere protiv pušenje, a zemlje članice su podržale plan da se povećaju upozorenja na paklicama cigareta kao i da se zabrane najmirišljavije, odnosno mentol cigarete, saopšteno je sinoć u Luksemburgu

LUKSEMBURG - Evropska unija je odlučila da pooštri mere protiv pušenje, a zemlje članice su podržale plan da se povećaju upozorenja na paklicama cigareta kao i da se zabrane najmirišljavije, odnosno mentol cigarete, saopšteno je sinoć u Luksemburgu.

Prema tom predlogu, upozorenja o štetnosti pušenja trebalo bi obuhvate 65 odsto površine paklice cigareta, uz ilustraciju sa slikama koje o posledicama govore više od reči. O tome sada treba da raspravlja Evropski parlament. Komesar EU za zdravlje Tonio Borg izjavio je da predlog namenjen da se smanji stopa smrtnosti od cigareta i dodao da godišnje od posledice duvana umre oko 700.000 ljudi.

Članice EU žele posebno da se smanji pušenje kod mladih, koje privlače lepo upakovanecigarete ili mirišljavi duvan. Tako da se predlažu i manja pakovanja. Predlaže se zabrana duvana s mirisom mentola ili jagode. Ako se usvoji predlog, zemlje članice EU imaju pravo da uvedu u svojoj zemlje još stroža pravila ako to žele. Izvori bliski EU navode da su za taj predlog najmanje odušlevljene zemlje u kojima ima najviše pušača a to su Poljska, Češka, Bugarska i Rumunija. Prema statistikama i pored zabrane pušenja u zemljama EU ima 500 miliona pušača.

Kompanije duvana često se oslanjaju na pakovanja kako bi privukli pušače, pošto je zabranjeno reklamiranje duvana. EU smatra da duvan treba da izgleda kao duvan, ako neko želi da puši, a ne kao parfem ili bombona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track