Dejton ispunio svoju svrhu
Foto: Glas Javnosti

Ambasador Patrik Mun

Dejton ispunio svoju svrhu

Planeta -
Kritikovao političare koji, kako je rekao, insistiraju na etničkim podelama i ocenio da su lokalni političari umesto državnog gotovo redovno na prvo mesto stavljali svoje uske interese

SARAJEVO - Američki ambasador u BiH Patrik Mun rekao je da je ustav iz Dejtona ispunio svoju osnovnu svrhu, a neki njegovi elementi, čiji je cilj bio da osiguraju zaštitu različitih etničkih grupa, sada se zloupotrebljavaju za opstruisanje napretka zemlje.

Zato je reforma ustava najvažniji zadatak koji se mora obaviti, rekao je Mun, kome uskoro ističe mandat.

On je posebno kritikovao one političare koji, kako je rekao, insistiraju na etničkim podelama i ocenio da su lokalni političari umesto državnog gotovo redovno na prvo mesto stavljali svoje uske interese.

"Zato BiH sve više zaostaje za svojim susedima", konstatovao je on na tribini nevladinog udruženja Centar za novu inicijativu, istakavši i da "bez obzira na sadašnje neuspehe za BiH nema alternative osim približavanja EU i NATO". "Oni politički lideri u BiH koji zagovaraju monoetnička društva bilo da su Srbi, Hrvati ili Bošnjaci, okrenuti su prošlosti i osuđeni na propast", poručio je ambasador i dodao da će međunarodna zajednica nastaviti da podržava promene ali neće "direktno intervenisati".

Povodom nedavnih protesta u BiH, održanih povodom zakona o matičnom broju, kada su u blokadi bile zgrade državnih institucija, Mun je rekao da "odlučno brani pravo na mirne proteste kojima se zapravo brani demokratija".

"Protesti su pokazali krajnju frustriranost građana sadašnjom vlašću i politikom koja želi očuvati postojeće privilegije, a ne da se bori za bolju budućnost zemlje", kazao je.

"Građani su umorni od ciničnog korišćenja etničkih džokera kako bi se umanjila svaka mogućnost postizanja kompromisa", zaključio je SAD ambasador, a prenela agencija Hina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track