NEMA VREMENA: Merkelova neće na slavlje u Zagreb iako nema obaveza
Foto: Reuters

Ulazak u EU

NEMA VREMENA: Merkelova neće na slavlje u Zagreb iako nema obaveza

Planeta -
Prema zvaničnom onlajn kalendaru Angele Merkel, na dan ulaska Hrvatske u EU nemačka kancelarka nema zakazane nikakve zvanične obaveze

ZAGREB - Na zvaničnom onlajn kalendaru nemačke kancelarke Angele Merkel, koja je otkazala dolazak u Zagreb na proslavu povodom ulaska Hrvatske u EU u nedelju uveče, nisu zabeležene nikakve obaveze, objavili su gotovo svi pisani i elektronski mediji u Hrvatskoj.

Dolazak Merkelove u Zagreb je otkazan zbog, kako je juče objašnjeno iz savezne vlade Nemačke, nedostatka vremena.

“Prema zvaničnom onlajn kalendaru Angele Merkel na dan ulaska Hrvatske u EU nemačka kancelarka nema zakazane nikakve zvanične obaveze, bar ne one koje bi htela da podeli sa javnošću”, piše zagrebački Večernji list koji smatra da je teško ne povezati njen nedolazak sa izmenama zakona kojim bi evropski nalog za hapšenje i izručenje svojih građana za počinjena krivična dela u prošlosti bio ograničen na period od avgusta 2002. godine.

Izmenama zakona koji reguliše to pravno pitanje, naime, bila bi izbegnuta mogućnost hapšenja i izručenja bivšeg visokog funkcionera jugoslovenskih tajnih službi Josipa Perkovića. Nemački mediji najavili su ranije da će Hrvatska prvog dana ulaska u Evropsku uniju, 1. jula, dobiti zahtev za izručenje Perkovića protiv kojeg se u toj zemlji vodi proces zbog organizovanja ubistava hrvatskih disidenata iz vremena komunizma među kojima je i bivši direktor INE Stjepan Đureković.

Nedolazak Merkelove u Zagreb bila je tema tribine koju je sinoć organizovao “Večernji” na temu “U kakvu Evropsku uniju ulazi Hrvatska”.Novinarka Višnja Starešina nije iznenađena odlukom Merkelove da ne prisustvuje centralnoj svečanosti povodom priključenja Hrvatske Evropskoj uniji kao njena 28 članica.“Znamo da je protiv Perkovića i još nekolicine službenika jugoslovenske službe državne sigurnosti podignuta optužnica zbog političkih ubistava u Nemačkoj i znali smo ili barem mogli pretpostavljati da će zbog prihvatanja obaveze Evropskog naloga za hapšenje s 1. julom doći do realizacije tog naloga”, rekla je Starešina.

Ona smatra da je namera da se nedolaskom Merkelove izazove skandal međunarodnih razmera kojim bi se hrvatsko aktuelno državno vodstvo pokazalo da nije u stanju da ispoštuje svoje evropske obaveze.I dok ona misli da je skandal moguće izbeći, ukoliko premijer Milanović obeća da će evropske obaveze biti poštovane, predsednik Instituta za evropske i globalizacijske studije Anđelko Milardović kaže da bi aktuelna vlada trebalo da se stidi.

“Vlada pokušava da se igra s EU. Vladavina prava i zakona je ono što neće moći zaobići ni Milanović, ni (hrvatski predsednik Ivo) Josipović, niti bilo koja druga hrvatska vlada. Sramota je da se nakon 1989. godine, kada se Evropa razračunala s levim i desnim totalitarizmom, na ovaj način liberalno-demokratska vlada igra i pokušava da zaštiti notornog kršitelja ljudskih prava”, kaže Milradović.Mediji u Hrvatskoj se pitaju da li će nakon Merkelove dolazak u Zagreb otkazati i drugi predstavnici država i vlada koji su pozvani na proslavu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track