PLAŠE SE SNOUDENA: Pentagon blokirao Gardijan na Internetu!
Foto: REUTERS

PLAŠE SE SNOUDENA: Pentagon blokirao Gardijan na Internetu!

Planeta -
Ovo je obelodanjeno kada se više članova osoblja u bazi Presidio u San Francisku požalilo da ne mogu da pristupe Gardijanovom sajtu, posebno kada je u pitanju britansko izdanje

SAD - Ministarstvo odbrane SAD zabranilo je pristup onlajn izdanju britanskog Gardijana.

Naime vojni zvaničnici su priznali da filtriraju izveštaje i sadržaj kako bi obezbedili takozvanu "internet higijenu" i time sprečili da se neki poverljiv materijal pojavi na nebezbednom delu kompjuterskog sistema.

Ovo je obelodanjeno kada se više članova osoblja u bazi Presidio u San Francisku požalilo da ne mogu da pristupe Gardijanovom sajtu, posebno kada je u pitanju britansko izdanje. Otkriveno je da vojska zapravo, između ostalog, blokira i filtrira sadržaj Gardijana koji se tiče odmetnutog agenta CIA Edvarda Snoudena.

S druge strane zvaničnici američke vojske su rekli da je Pentagon insistirao da Ministarstvo odbrane ne blokira ceo sajt već samo neke njegove delove. .

Ovo nije prvi put da vojska SAD primenjuje ovakve mere. Slično se dogodilo kada je Gardijan objavio poverljive informacije iz Stejt departmenta koje je objavio Vikiliks.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track