Snouden zatražio azil u čak 20 zemalja!
Foto: Beta Ap

Razaslao pisma

Snouden zatražio azil u čak 20 zemalja!

Planeta -
Bivši saradnik CIA podneo je zahtev u Austriji, Rusiji, Nemačkoj, Finskoj, Francuskoj, Italiji, Holandiji, Irskoj, Poljskoj, Švajcarskoj, Španiji...

OSLO - Bivši saradnik američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Edvard Snouden zatražio je politički azil i od Norveške, poslednje na listi od 20 zemalja kojima se obratio sa istim zahtevom.

Portparol norveškog ministarstva spoljnih poslova Frode Andersen potvrdio je danas da je ambasada te zemlje u Moskvi juče po podne faksom dobila zahtev za sticanje političkog azila.

"Najverovatnije je zahtev upućen od Snoudena koji je navodno on i potpisao, ali mi nemamo mogućnost da to i proverimo", rekao je Andersen novinarima u Oslu.

On je odbio da iznese detalje o sadržaju pisma ili o tome odakle je faks upućen, prenosi Rojters.Sajt "Vikiliks" ranije je saopštio da je njihova pravna savetnica Sara Harison, zadužena za Snoudenov slučaj, lično podnela zahtev u njegovo ime za odobravanje političkog azila i u drugim zemljama.

"Zahtevi su uručeni zvaničniku ruskog konzulata na aerodromu Šeremetjevo u Moskvi kasno uveče", naveo je Vikiliks."U dokumentima je istaknut rizik od progona sa kojim se Snouden suočava u SAD i iz ruskog konzulata biće prosleđivani relevantnim ambasadama u Moskvi", dodaje se u saopštenju.

Souden je, kako je prethodno saopštio Vikiliks, podneo zahtev u 19 zemalja - Austriji, Rusiji, Nemačkoj, Finskoj, Francuskoj, Italiji, Holandiji, Irskoj, Poljskoj, Švajcarskoj i Španiji.

Izvan Evrope Snouden je zatražio azil u Kini, Ekvadoru, Nikaragvi, Boliviji, Brazilu, Venecueli, Indiji i Kubi.Snouden se juče oglasio se po prvi put otkad je, pre osam dana, iz Hong Konga stigao na moskovski aerodrom, i to pismom u kojem navodi da je i dalje slobodan da iznese nova otkrića o špijunskim aktivnostima američke vlade.

Snouden je u pismu upućenom vlastima Ekvadora, u koji je uvid imala agencija Rojters, istakao da ga Sjedinjene Američke Države nezakonito progone zbog toga što je razotkrio njihov tajni program "PRIZMA", koji omogućava praćenje elektronske komunikacije na najvećim Internet sajtovima.

On se zahvalio Ekvadoru na pomoći da dođe do Rusije i na razmatranju njegovog zahteva za azil."I dalje sam slobodan i u mogućnosti da otkrijem informacije od javnog interesa. Dok sam živ, ostaću posvećen borbi za pravdu u ovom svetu punom neravnopravnosti. Ako se ikad ostvari moj doprinos zajedničkom dobru, svet će na tome moći da zahvali principima za koje se zalaže Ekvador", navodi se u pismu Snoudena predsedniku Ekvadora Rafaelu Korei, napisanom na španskom.

Indija odbila Snoudenov zahtev za azil!

Indija je odbila zahtev za politički azil bivšem saradniku američke Nacionalne službe bezbednosti (NSA) Edvardu Snoudenu, koji je obelodanio podatke o američkom programu nadzora komunikacija širom sveta, rekao je portparol indijskog ministarstva za spoljne poslove, Sajed Akbarudin. Akbarudin je rekao da je Indija pažljivo razmotrila Snoudenov zahtev za azil i odlučila da ga odbije. Vikiliks je saopštio da je Snouden podneo zahteve za azil u više od 20 zemalja, uključujući i Indiju i Kinu. Snouden je u bekstvu otkako je objavio strogo poverljive podatke o prisluškivačkom programu NSA. Veruje se da se trenutno nalazi u tranzitnom delu moskovskog aerodroma Šeremetjevo, na koji je stigao 23. juna iz Hongkonga. Ruski Kremlj je ranije danas objavio da je Snouden odustao od zahteva za azil u toj zemlji. Snouden je "saznavši juče za stav (predsednika Rusije Vladimira) Putina o uslovima koji su potrebni da ostane u Rusiji, odustao od svog zahteva", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Putin je juče izjavio da Snouden, ako želi da ostane u Rusiji, treba da "prekine aktivnosti koje štete" SAD.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track