PONUDA SLOVENIJE: Izbrisanim neslovencima po 40 evra za svaki dan!

PONUDA SLOVENIJE: Izbrisanim neslovencima po 40 evra za svaki dan!

Planeta -
Odštetu za svaki dan od kada su bili bez ikakvog statusa dobiće oko 8.000 od skoro 26.000 osoba

LJUBLJANA - Slovenija će izdvojiti 76 miliona evra za odštete neslovencima iz bivših jugoslovenskih republika koje je početkom 1992. "izbrisala" iz registra stanovništva.

Odštete od 40 evra za svaki dan od kada su bili bez ikakvog statusa dobiće oko 8.000 od skoro 26.000 osoba koje su tom merom bile pogođene, predviđa zakon koji će slovenačka vlada poslati u parlament, kako bi bio usvojen ove godine.

Slovenački ministar unutrašnjih poslova Gregor Virant izjavio je da su očekivanja predstavnika "izbrisanih" veća, ali da bi vlada pristajanjem na sve njihove zahteve ugrozila javne finansije.

Za ispunjenje svih zahteva "izbrisaniih" trebalo bi nam milijardu evra, a tog novca nemamo, rekao je Virant, dodavši da očekuje da će se s rešenjem za odštete u zakonu koji je predložen složiti i Evropski sud za ljudska prava u Strazburu.

Taj sud je prošle godine Sloveniji naložio da do 26. juna ove godine donese šemu odšteta za "izbrisane", s čime se kasni.

Istom presudom Evropski sud je naložio da nekolicini pojedinaca iz grupe "izbrisanih" koji su Sloveniju u Strazburu tužili zbog kršenja ljudskih prava, isplati po 20.000 evra na ime nematerijalne štete koja im je "brisanjem" bila počinjena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track