STRAŠNO: Agencije teraju turiste u pakao Egipta!

Građani Srbije prepušteni na milost i nemilost

STRAŠNO: Agencije teraju turiste u pakao Egipta!

Planeta -
Pljačka Ministarstvo spoljnih poslova savetuje da se ne putuje u zemlju u kojoj je izveden vojni puč, ali tur-operateri tvrde da je tamo bezbedno i neće da vrate novac onima koji odustanu od puta

BEOGRAD - U Egiptu se ubijaju, a srpske agencije šalju turiste.Turističke agencije i dalje regularno prodaju aranžmane za popularna egipatska letovališta iako je Ministarstvo spoljnih poslova savetovalo da se u tu afričku zemlju, u kojoj je pre dva dana izveden vojni puč i gde je više od 50 ljudi poginulo u višednevnim neredima, ne putuje. Pored toga, putnicima koji su iz straha odustali od aranžmana agencije odbijaju da vrate novac!Ubeđuju putnikeOsim što ne upozoravaju putnike da bi na letovanju moglo nešto da im se dogodi, kako je preporučilo Ministarstvo spoljnih poslova, turističke agencije koje prodaju aranžmane za Egipat čak ubeđuju turiste da je tamo sve u najboljem redu.- U Egiptu je bezbedno, putnici nemaju čega da se plaše. Ako neko otkaže, novac ne vraćamo - rekli su u nekoliko agencija koje je Kurir pozvao. Direktor i vlasnik „Odeon travela“ Mirko Bauk kaže da nema nikakvih naznaka da će u letovalištima izbiti nemiri i da putnicima ne preporučuje odustajanje od aranžmana.- U egipatskim letovalištima je mirno i naši putnici su potpuno bezbedni. I u Hurgadi, i u Šarm el Šeiku nema incidenata - kaže Bauk za Kurir. S druge strane, putnici koji su uplatili letovanje u Egiptu pre nemira, a sad su se zbog straha predomislili, očajni su jer agencije neće da im vrate pare, niti da im promene aranžmane za druga mesta.Građani u strahu- Uplatila sam aranžman još u martu. Planiram da vodim ćerkicu od šest godina. Pretrnula sam od straha. Jednostavno, ne smem da povedem svoje dete u klanicu! Htela sam da odustanem od aranžmana, ali su mi u agenciji rekli da će mi novac propasti. Sad se pitam, ko štiti turiste, i zar prema zakonu nemamo pravo da dobijemo novac - kaže Beograđanka M. S.

Kao u vanrednom stanju... Vojska bodljikavom žicom zavodi red
Kao u vanrednom stanju... Vojska bodljikavom žicom zavodi red

Aleksandar Seničić
Aleksandar Seničić

Putnici su znali za sukobe?!

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija YUTA Aleksandar Seničić tvrdi da situacija u Egiptu nije novonastala, već da je i pre nekoliko meseci bilo isto, te da su putnici to mogli da znaju.- Nemiri u Kairu su bili i početkom godine, ali Kairo je od Hurgade udaljen čak 700 kilometara. Prema tome, ništa novo se nije desilo da bi se putnici pozivali na to. Uostalom, pomenuta letovališta su potpuno mirna i bezbedna - kaže Seničić.On dodaje da bi agencije bankrotirale kad bi vraćale novac za uplaćene aranžmane za Egipat.- Radi se o više hiljada putnika koji su se opredelili za Egipat. Agencije su uglavnom već platile stranim tur-operaterima, pa prema tome, nema ni povraćaja novca. Da bi se otkazalo putovanje u neku zemlju, u njoj mora da bude objavljeno vanredno stanje. Prema Zakonu o turizmu, putnik je dužan da obrazloži svoj otkaz i da mu se u roku od 15 dana pismeno odgovori - kaže Seničić.

Svi srpski turisti su bezbedniMinistarstvo spoljnih poslova, iako poručuje da turisti ne putuju u Egipat, savetuje oprez onima koji su već tamo i onima koji se ipak odluče za put. Oni navode da su svi srpski državljani u toj afričkoj zemlji zasad bezbedni. U MSP je kreiran krizni štab, a otvorena je i dežurna telefonska linija. Broj je 011/3068-308, a linija je otvorena od osam do 22 sata. U Ambasadi Srbije u Kairu telefoni su: +2022736-5494, +2022735-4061. Mobilni telefon konzula Marije Šošić je +201061818418

Agencije ne moraju da vrate novacMinistarstvo finansija i privrede tvrdi da preporuka MSP građanima Srbije da ne putuju u Egipat nije obavezujuća. Oni tvrde da turističke agencije zbog toga ne moraju da vrate novac putnicima koji su već uplatili aranžmane. Samo da je u Egiptu proglašeno vanredno stanje, što bi se smatralo višom silom, putnici bi mogli da traže povraćaj novca, navode u Ministarstvu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track