UHAPŠEN BREJVIKOV SARADNIK: Odala ga žena dok je kupovala puške!
Foto: Beta AP

Francuzi munjevito reagovali

UHAPŠEN BREJVIKOV SARADNIK: Odala ga žena dok je kupovala puške!

Planeta -
Policija je započela pretragu kuće u kojoj je živi Kristijan Vikernes Norvežanin osuđivan za ubistvo kome je brejvik slao svoj manifest

PARIZ - Neonacista koji je bio u vezi s norveškim masovnim ubicom Andersom Beringom Brejvikom, uhapšen je u jugozapadnoj Francuskoj, nakon što je njegova žena kupila četiri puške, što je izazvalo sumnju kako i sam možda planira da pribegne nasilju, saopšteno je iz kancelarije pariskog tužilaštva.

Kristijan Vikernes, koji je takođe Norvežanin i osuđivan za ubistvo, je od Brejvika svojevremeno primio kopiju njegovog manifesta.

Policija danas pretražuje njegovu kuću u mestašcu Korez, u potrazi za oružjem i eksplozivom. Brejvik je jula 2011. ubio 77 osoba u bombaškom napadu u centru Osla i na obližnjem ostrvu. Prošle godine je osuđen na maksimalnu kaznu od 21 godine zatvora.

Na 1.500 strana manifesta, Brejvik je izložio plan krstaškog rata protiv muslimana, koji po njemu preuzimaju Evropu i moguće ih je jedino poraziti u nasilnom građanskom ratu.

Vikernes je na svom sajtu diskutovao o Brejvikovom manifestu, pri čemu ga je i kritikovao zbog ubijanja nevinih Norvežana.

Vikernes je, inače, muzičar, hevi metalac, i pisac poznat pod pseudonimom Varg. Bio je osuđen 1994. za ubistvo jednog čoveka u Oslu, kao i za podmetanje vatre u nekoliko crkava.

Pušten je na slobodu 2009. godine, nakon čega se sa ženom i troje dece preselio u Francusku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track