BiH: Zatvor za trojicu zvaničnika Ministarstva saobraćaja

BiH: Zatvor za trojicu zvaničnika Ministarstva saobraćaja

Planeta -
Žalbeno veće Suda BiH je prihvatilo zahtev Tužilaštva BiH i u odnosu na prvostepenu presudu povećalo kazne sa dve na tri godine zatvora pomoćniku ministra saobraćaja i veza Mirku Šekari, sekretaru Ministarstva Nikoli Šegi i savetniku Enisu Ajkuniću

MOSTAR - Sud Bosne i Hercegovine u ponedeljak je saopštio da je pravosnažno osudio trojicu visokih zvaničnika Ministarstvo saobraćaja i veza BiH na ukupno devet godina zatvora zbog korupcije i zloupotrebe službenog položaja i ovlašćenja.

Žalbeno veće Suda BiH je prihvatilo zahtev Tužilaštva BiH i u odnosu na prvostepenu presudu povećalo kazne sa dve na tri godine zatvora pomoćniku ministra saobraćaja i veza Mirku Šekari, sekretaru Ministarstva Nikoli Šegi i savetniku Enisu Ajkuniću.

Oni su proglašeni krivima jer su u okviru posebne komisije zloupotrebili i prekoračili ovlašćenja time što su dodeljivali dozvole za međunarodni prevoz - CEMT, nekim kompanijama za međunarodni prevoz koje to nisu zaslužile, prenela je agencija Hina.

Šekara, Šego i Ajkunić su kao članovi komisije, svaki posebno, bodovali kompanije za dobijanje tih dozvola na način da su podelili prevoznike po nacionalnom ključu na bosanske, srpske i hrvatske.

Na taj način su omogućili korist nekim firmama, dok su druge oštećene jer nisu mogle da dobiju dozvole za rad iako su ispunjavale profesionalne uslove, ali ne i nacionalne kriterijume.

U objašnjenju presude se navodi da su u 112 kompanija nezakonito dodeljene 204 CEMT dozvole, koje je trebalo da budu dodeljene drugim prevoznicima koji su ispunjavali uslove.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track