Najnovije vesti

HAOS U BUDVI: Bokser Sjekloća tukao gejeve, Dejo tvrdi da nije vređao!
Foto: Tviter Baba Devojka

Sportisti protiv parade ponosa

HAOS U BUDVI: Bokser Sjekloća tukao gejeve, Dejo tvrdi da nije vređao!

Planeta
Bokser Nikola Sjekloća udario je jednog od policajaca a onda se probio du učesnika Parade koje je tukao pesnicama, dok je Dejan Savićević vređao učesnike parade

BUDVA - Crnogorska policija privela je 22 osobe, zbog ometanja današnje prve Parade ponosa u Crnoj Gori, koja je održana u Budvi, a tokom manifestacije lakše su povređena dve lica, saopštila je Uprava policije. Prva gej povorka, u kojoj je učestvovalo oko 40 osoba, završila se neslavnim bilansom - žestokim sukobom policije i protivnika manifestacije što je rezultovalo privođenjima, povredama i na kraju evakuacijom brodovima učesnika Parade.

Nešto manje od sat vremena pre početka Parade, u Gradskom parku došlo je do koškanja policije i grupe mladića, među kojima je bio i poznati bokser Nikola Sjekloća.

Prema nezvaničnim informacijama koje su se pojavile na društvenim mrežama Nikola Sjelkoća udario je jednog od policajaca a onda se probio do učesnika Parade koje je tukao pesnicama.

Takođe, prema još ne potvrđenim informacijama bivši fudbaler Crvene zvezde i sadašnji predsednik FS Crne Gore Dejan Savićević protestvovao je protiv gej parade. Dejo je sedeo u jednom poznatom kafiću a kada su učesnici parade prošli pored njega poznati fudbaler je počeo da ih vređa i da im dobacuje.

Dejan Savićević je u izjavi za Kurir negirao da je vređao učesnike gej parade, ali da se protivi održavanju manifestacije u špicu letnje sezone.

Podsetimo, kamenicama, uvredljivim povicima i pogrdnim rečima propraćeni su danas učesnici prve parade ponosa u Crnoj Gori. Ceo skup obezbeđivao je veliki broj policajaca. Učesnici Parade ponosa gađani su kamenicama, šačama, šoljama, stolicama i bakljama. Policija je pravovremeno reagovala, a privedeno je više osoba.

Oko 2.000 ljudi ometalo paradu, 500 aktivno!

Uprava policije Crne Gore je navela da je tokom šetnje učesnika Parade, na maršuti kretanja, bilo okupljeno oko 2.000 građana, od koji je oko 500 aktivno pokušalo da spreči održavanje gej povorke. "Policijski službenici su tokom trajanja Parade konstantnom intervencijom i upotrebom sredstava prinude štitili učesnike manifestacije tako što su potiskivali agresivna lica i sprečavali pokušaje napada", stoji u saopštenju. Policija je navela da je privela 22 osobe zbog ometanja Parade ponosa, a u toku su radnje na identifikovanju ostalih lica koja su izazvala incidente. "Tokom trajanja Parade oko 500 građana je aktivno, agresivnim ponašanjem - nepristojnim povicima, bacanjem različitih predmeta - flaša, stolica, kamenica i dimnih bombi itd, konstantno pokušavali da spreče manifestaciju, što je zahtevalo angažovanje policijskih službenika u smislu onemogućavanja direktnog fizičkog napada na učesnike Parade", saopstila je Uprava policije.

Obračuni sa policijom

Uoči i tokom Parade došlo je do više obračuna policije i protivnika gej povorke, u kojima su policajci koristili pendreke, a demonstranti kamenice. Nekoliko stotina protivnika gej povorke, uglavnom mlađih, okupilo se u blizini Starog grada i zasulo kamenjem, flašama i drugim predmetima pristalice LGBT zajednice. Kamenica je pogodila u nogu i zamenicu crnogorskog ombudsmana Marijanu Laković. Povreda nisu pošteđeni ni predstavnici medija, pa je su tako napadnuti kamermani Televizije Budva i Televizije Crne Gore.

Koliko je bezbedonosna situacija bila ozbiljna govori podatak da su učesnici Parade ponosa, koji su u Budvu stigli autobusom iz Podgorice, evakuisani brodovima iz Starog grada, jer nije mogao da im se obezbedi siguran prolaz kroz Budvu. Operaciju evakuacije obezbeđivala su dva policijska patrolna čamca. Sukobi protivnika gej povorke i policije počeli su uoči Parade, a, sa manjim ili većim intenzitetom, trajali su i tokom same šetnje.

Policija je privela nekoliko osoba uoči Parade ponosa, zbog toga što su gađali jajima autobus da pripadnicima LGBT zajednice i pokušali fizički da ih napadnu. Tokom trajanja šetnja stalno je dolazilo do verbalnih, ali i fizičkih napada na povorku, zbog čega je policija više puta intervenisala. Na trgu ispred zidina Starog grada u Budvi, odakle je krenula povorka, nalazile su se jake policijske snage, odnosno pripadnici specijalnih jedinica, koji su obezbeđivali oko 40 pripadnika gej populacije. Okupljeni protivnici Parade ponosa skandirali su “Ubij, zakolji da peder ne postoji”, “Ubij pedera” i nosili tranparente “Slobodna Crna Gora” i “Crna Gora nije kuća srama”.

Nakon šetnje, predsednik LGBT Foruma progres Zdravko Cimbaljević kazao je da nije očekivao toliko negativnu reakciju građana. "Očekivao sam da će biti negodovanja, ali da će biti ovakvih protesta - zaista ne. Nažalost, ovo je prava slika Crne Gore", rekao je on. Savetnik premijera za ljudska prava i zaštitu od diskriminacije Jovan Kojičić kazao je novinarima da prva Parada ponosa u Crnoj Gori donela ono što se i očekivalo.

"Ovo je jedan proces koji je karakterističan za sve zemlje u kojima se prvi put održava gej parade", naveo je on. Među učenicima povorke bili su savetnik predsednika Skupštine Crne Gore za odnose sa javnošću Snežana Burzan i pomoćnici ministra za ljudska i manjinska prava Blanka Radošević-Mitrović i Sabahudin Delić. Paradi su prisustvovali i poslanik DPS-a i predsednik skupštniskog Odbora za ljudska prava i slobode Halil Duković, kao i funkciner Pozitivne Crne Gore Ana Ponoš. Učesnici gej povorke nosili su transparente „Glasam za ljubav“, „Homoseksualci su ljudi“, „Hoćemo ravnopravnost“.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...