Perović: Obavestili smo Putina o diskriminaciji SPC u CG

Rektor Cetinjske bogoslovije

Perović: Obavestili smo Putina o diskriminaciji SPC u CG

Planeta -
Rektor Cetinjske bogoslovije kazao je danas da je SPC diskriminisana u Crnoj Gori i da je o tome SPC nedavno u Moskvi upoznala i predsednika Rusije Vladimira Putina

PODGORICA - Rektor Cetinjske bogoslovije Goko Perović kazao je danas da je Srpska pravoslavna crkva diskriminisana u Crnoj Gori, dodajući da ne vidi problem što je o toj, kako je naveo, činjenici delegacija SPC nedavno u Moskvi upoznala i predsednika Rusije Vladimira Putina.

“SPC je ozbiljno dikriminisana u Crnoj Gori. Jedino SPC, iako najbrojnija po broju sveštenika, vernika i broju hramova, još nije dobila ugovor o međusobnom delovanja sa državom. Jedino se od SPC traži da njena imovina pređe u državno vlasništo, što se, recimo, ne traži od drugih verskih zajednica. Takođe, jedino se sveštenici SPC progone na način što im se ne odobrava dozvola za boravak u Crnoj Gori”, naveo je Perović.

On je ukazao da je Crna Gora i jedina država u regionu koja nema adekvatan zakon o verskim zajednicama, već i dalje funcioniše onaj iz 1977. godine, odnosno vremena komunističke Jugoslavije.Perović je dodao da SPC, odnosno Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, nisu jasni razlogi zbog čega su od strane crnogorske vlasti stavljeni u podređen položaj.

SPC i njeno sveštenstvo u Crnoj Gori stavljeni su u drugi položaj, odnosno prema njima se ne primenjuju ista pravila kao prema ostalim verskim zajednicama”, kazao je Perović na konferenciji za novinare.

On je dodao da, kada se već stavlja sve na uvid briselskoj administraciji, ne vidi problem da se o dešavanjima u Crnoj Gori upoznaju i drugi legitimni centri moći u svetu.

“Zašto je problem da se u Moskvi, ne traži pomoć i intervencija sa strane, već samo jedan savetodavni i partnerski odnos ruske vlasti i crkve”, upitao je Perović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track