SLAVA ZLOČINCIMA: Gotovina i Markač počasni građani Sinja

Domoljubi se vesele

SLAVA ZLOČINCIMA: Gotovina i Markač počasni građani Sinja

Planeta -
Gotovina je izjavio da je "srećan i ponosan" što je proglašen počasnim članom VAD-a i počasnim građaninom Sinja

ZAGREB - Hrvatskom generalu Ante Gotovini danas je, povodom održavanja 298. Sinjske alke, uručena povelja počasnog člana Viteškog alkarskog društva (VAD) i počasnog građanina grada Sinja.

Gotovina, koji je bio apsolutna zvezda ovogodišnje Alke, dobio je povelju "u znak zahvalnosti za veliki doprinos u podsticanju domoljublja i slobodarskog duha koji je posebno došao do izražaja u ostvarenju stoletnog sna hrvatskog naroda - slobode, samostalnosti i demokratije", rekao je predstvanik VAD-a Stipe Jukić, a prenela agencija Hina.

Gotovina je izjavio da je "srećan i ponosan" što je proglašen počasnim članom VAD-a i počasnim građaninom Sinja i najavio je da će u ponedeljak u Kninu učestvovati na obeležavanju Dana pobede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, a hrvatski predsednik Ivo Josipović je rekao u Sinju da to pokazuje kako "ljudi prepoznaju zasluge generala Gotovine za odbranu naše domovine".

Hrvatski general Mladen Markač takođe je proglašen počasnim članom VAD-a i počasnim građaninom Sinja, ali na Alku nije došao, objavljeno je na sajtu Index.hr.

Apelaciono veće Haškog tribunala je u novembru oslobodilo Gotovinu i Markača i poništilo prvostepenu presudu kojom je Gotovina bio osuđen na 24 godine zatvora, a Markač na 18 godina zatvora zbog progona srpskog stanovništva iz Kninske krajine i drugih zločina za vreme i posle operacije "Oluja" u avgustu i septembru 1995. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track