NE JEDITE KAMILE: Naučnici tvrde da prenose smrtonosni virus

Otkriće i upozorenje

NE JEDITE KAMILE: Naučnici tvrde da prenose smrtonosni virus

Planeta -
Jednogrbe kamile mogle bi da budu odgovorne za prenos smrtonosnog koronavirusa na Bliskom istoku, gde se koriste kao izvor mesa i mleka objavili su naučnici

HOLANDIJA - Jednogrbe kamile mogle bi da budu odgovorne za prenos smrtonosnog koronavirusa koji se pojavio prošle godine na Bliskom istoku, gdje se te životinje koriste kao izvor mesa, mleka, za prevoz ili za zabavu u trkama, objavili su naučnici.

U studiji u kojoj su proučavali koja bi životinja mogla biti prenosnik zaraze koronavirusom koji izaziva bliskoistočni respiratorni sindrom (MERS), naučnici kažu da su došli do dobrih dokaza da se radi o jednogrbim kamilama.

Bolest koja se pojavila prošle godine uzrokuje kašalj, visoku temperaturu i upalu pluća. Osim na Bliskom istoku, slučajevi su zabeleženi i u Persijskom zalivu, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji i Britaniji. Po Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, od 94 potvrđena ljudska slučaja, čak ih je 46 završilo smrću bolesnika, većinom u Saudijskoj Arabiji.

"I dok se nastavljaju pojavljivati slučajevi MERS-a, bez ikakvih saznanja o izvorima zaraze, osim ljudi koji su je dobili od drugih pacijenata, rezultati ove studije sugerišu da bi kamile mogle da budu jedan rezervoar zaraze", kazala je Šanta Reusken iz holandskog nacionalnog instituta za javno zdravlje, koja je vodila istraživanje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track