Grčka: Ostvaren višak u budžetu 2,6 milijardi evra

Nadoknađen deficit

Grčka: Ostvaren višak u budžetu 2,6 milijardi evra

Planeta -
Po preliminarnim podacima, budžetski suficit je ostvaren za period januar-jul, ako se izuzme plaćanje kamata na državni dug

ATINA - Grčka je nadoknadila budžeteski deficit i od januara do jula ostvarila i višak u budžetu, rekao je danas zamenik ministra finansija Hristos Stajkuras.

Po preliminarnim podacima, budžetski suficit je 2,6 milijardi evra za period januar-jul, ako se izuzme plaćanje kamata na državni dug.

Vlada je predviđala da će u tom periodu imati deficit od 3,1 milijarde evra. Celokupni deficit, uključujući kamatu, iznosi 1,9 milijardi evra, što je takođe bolje jer se očekivalo 7,5 milijardi evra manjka, pokazuju podaci Ministarstva finansija.

U istom sedmomesečnom periodu prošle godine Grčka je imala deficit od 13,2 milijarde evra. Deficit sada iznosi jedan odsto od bruto domaćeg proizvoda (BDP), dok je u istom periodu prošle godine iznosio 6,8 odsto BDP, naveo je Stajkuras.

Likvidnost grčke države od 2010. godine zavisi od međunarodnih zajmova. Ona se zauzvrat obavezala da reformiše privredu i sprovela niz mera štednje.

Grčka je smanjila potrošnju, uključujući smanjenje plata u državnom sektoru i penzija, i povećala porez. Grčka privreda je u šestoj godini recesije. Po danas objavljenim podacima, ekonomska aktivnost je u drugom kvartalu 2013. godine za 4,6 odsto bila manja nego u ista tri meseca prošle godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track