RAT U EGIPTU: Spalili zgradu vlade u Kairu
Foto: Reuters

Pristalice Morsija ne odustaju od protesta

RAT U EGIPTU: Spalili zgradu vlade u Kairu

Planeta -
Demonstranti u Egiptu izveli juriš na vladin objekat u Gizi i niz napada na policijske stanice i bolnice dan nakon što je stradalo 2.000 ljudi

KAIRO - Na korak od građanskog rata.Pristalice svrgnutog egipatskog islamističkog predsednika Mohameda Morsija ne odustaju od protesta ni nakon nezapamćenog masakra u Kairu, kad je ubijeno između 525 i 2.000 ljudi, u zavisnosti od izvora. Nekoliko stotina pristalica islamističkog pokreta Muslimansko bratstvo upalo je juče u vladinu zgradu u Gizi u Kairu i zapalilo vatru na njenom ulazu, pošto su u noći između srede i četvrtka napadali policijske stanice, bolnice i vladine zgrade.Pozivaju na protesteJuriš na vladu je, kako navode televizija i očevici, izveden uprkos jakim bezbednosnim snagama. Vatrogasci, kojima su pomogli građani, uspeli su da brzo ugase požar.Stotine islamista protestovale su i u Aleksandriji zbog nasilja vojske nad demonstrantima pre dva dana. U drugom po veličini egipatskom gradu Aleksandriji islamisti su organizovali protestnu šetnju. „Vratićemo se zbog naših mučenika“, uzvikivali su demonstranti, pominjući žrtve nasilja od pre dva dana. Muslimansko bratstvo saopštilo je da će srušiti „vojni udar“ i da će ostati posvećeno mirnom aktivizmu. Lideri tog pokreta pozvali su na nove proteste, uprkos stravičnom krvoproliću.U međuvremenu stižu oprečne informacije o broju stradalih u neredima u sredu. Prema zvaničnim izveštajima, poginulo je 525 ljudi, od kojih 50 policajaca, dok Muslimansko bratstvo tvrdi da je stradalo ukupno 2.000 ljudi.Džamija mrtvačnicaDžamija El Ejman u Kairu pretvorena je u veliku mrtvačnicu. U njoj je izloženo više od 200 tela stradalih, a rodbina i prijatelji juče su se celog dana opraštali od njih.Inače, egipatske snage bezbednosti, uz podršku oklopnih vozila, helikoptera i buldožera, koristeći suzavac, ali i puške s bojevom municijom, razbile su juče u Kairu ulične kampove koje su postavile Morsijeve pristalice. Uprkos najvećem krvoproliću u novijoj istoriji Egipta, vlada je pohvalila policiju i vojsku kako su izvele celokupnu akciju.

Mrtvačnica... U džamiji El Ejman izloženo više od 200 tela
Mrtvačnica... U džamiji El Ejman izloženo više od 200 tela

Masakr... U sukobima u sredu poginulo 2.000 ljudi
Masakr... U sukobima u sredu poginulo 2.000 ljudi

Morsiju produžen pritvorEgipatske sudske vlasti produžile su pritvor svrgnutom predsedniku Mohamedu Morsiju za još 30 dana. On se sada nalazi na nepoznatoj lokaciji pod optužbom za ubistvo i špijuniranje.

Obama otkazao zajedničke vojne vežbeAmerički predsednik Barak Obama, kao i svi zapadni lideri osudili su nasilje nad demonstrantima, samo su Ujedinjeni Arapski Emirati podržali potez egipatskih vlasti. Obama je otkazao planirane zajedničke vojne vežbe sa Egiptom, a Ekvador je povukao svog ambasadora iz zemlje zahvaćene sukobima. Francuska i Britanija su pozvale egipatske ambasadore u svojim zemljama na razgovor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track