KRVAVI PROTESTI: Muslimansko bratstvo biće zabranjeno!
Foto: Reuters

Sukobi u Egiptu nikako se ne smiruju

KRVAVI PROTESTI: Muslimansko bratstvo biće zabranjeno!

Planeta -
Privremeni premijer Hazem el Beblavi tražio ukidanje grupe koja je organizovala krvave proteste. Policija posle 24 sata opsade izbacila 700 Morsijevih pristalica iz džamije El Fatih

KAIRO - Podeljena zemlja na rubu rata.

Privremeni premijer Egipta Hazem el Beblavi tražio je ukidanje organizacije Muslimansko bratstvo, iz čijih redova potiče svrgnuti premijer Mohamed Morsi, a čiji sledbenici danima demonstriraju u celoj zemlji. Ta politička grupa, koja je godinama bila zabranjena, jeste organizator protesta, na kojima su samo u petak poginule najmanje 173 osobe, a 1.500 ih je povređeno. Broj žrtava višednevnih krvavih demonstracija narastao je na blizu 2.000.Odavno zabranjeniPremijer je predložio zakonsku zabranu organizacije Muslimansko bratstvo, koja želi da se svrgnuti predsednik Morsi vrati na predsedničku poziciju, ministra za socijalna pitanja, čije je ministarstvo zaduženo za odobravanje rada nevladinih organizacija. Vlada sad razmatra taj njegov predlog. Ta politička grupa, tehnički gledano, ineče je zabranjena organizacija. Zvanično su je raspustili vojni upravljači Egipta još 1954. godine. Međutim, nakon svrgavanja Hosnija Mubaraka, Muslimansko bratstvo vratilo se na političku scenu, registrovano kao nevladina organizacija. Egipatski državni mediji su takođe i zaoštrili retoriku protiv Muslimanskog bratstva, a kao logo na državnoj televiziji stoji „Egipat se bori protiv terorizma“. Raščistili džamijuIstovremeno, bezbednosne snage su posle celodnevne opsade na silu izvele oko 700 demonstranata, pristalica Morsija, iz džamije El Fatih u Kairu, u kojoj su se zabarikadirali nakon nasilja tokom protesta u petak. Policija je nakon 24 sata opsade upala u džamiju, jednu od najvećih na svetu, i nasilno izvela ljude, nakon što je na snage bezbednosti pucano s minareta džamije. Snage bezbednosti upale su u verski objekat bacajući suzavac i pucajući, a prema prvim izveštajima, nekoliko civila je ranjeno u policijskoj vatri. Dok je policija izvodila islamiste, protivnici Morsija okupljeni ispred džamije udarali su ih štapovima i metalnim šipkama.

Ubijen sin verskog vođeJedan od sinova vrhovnog verskog vođe pokreta Muslimansko bratstvo Mohameda Badijea ubijen je u petak u Kairu tokom protesta nazvanog Dan besa. Amar Badije (38) preminuo je od posledica ranjavanja dok je protestovao na kairskom trgu Ramzes.

Uhapšen brat vođe Al KaideBrat Ajmana el Zavahirija, koji je na čelu Al Kaide zamenio Osamu bin Ladena, uhapšen je juče u Egiptu. Tamošnje vlasti saopštile su da je Mohamed el Zavahiri, lider ultrakonzervativne džihadističke salafističke grupe, priveden na policijskom punktu u Gizi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja