Vašington i Seul podigli na noge 70.000 vojnika!
Foto: Tanjug

Vojne vežbe traju od 30. avgusta

Vašington i Seul podigli na noge 70.000 vojnika!

Planeta -
Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države su danas započele zajedničke godišnje vojne vežbe, koje Severna Koreja obično zove "probom invazije"

SEUL - Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države su danas započele zajedničke godišnje vojne vežbe, koje Severna Koreja obično zove "probom invazije".

Ove godine se vojne vežbe Južne Koreje i SAD ipak održavaju pod nešto nižim tenzijama na korejskom poluostrvu, budući da Severna i Južna Koreja rade na tome da ponovo otvore zajednički industrijski kompleks Kaesong, a zvanični Pjongjang je juče pristao na razgovore o ponovnom ujedinjenju porodica sa suprotnih strana granice.

Vojne vežbe SAD i Južne Koreje traju do 30. avgusta, a u njima će učestvovati 20.000 američkih i 50.000 južnokorejskih vojnika, saopštili su južnokorejsko Ministarstvo odbrane i američka vojna komanda u Seulu.Te dve države su saopštile da su vojne vežbe po svojoj prirodi defanzivne i da one nemaju nameru da napadnu Severnu Koreju.

Pjongjang, koji je tokom vojnih vežbi proteklih godina gotovo svakodnevno objavljivao oštra saopštenja u kojima je ponekad pretio nuklearnim ratom, još se nije oglasio komentarima na ovogodišnje vojne vežbe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track