PAPA BENEDIKT: Bog mi rekao da se povučem!

Trenutak mističnog iskustva

PAPA BENEDIKT: Bog mi rekao da se povučem!

Planeta -
Papa Racinger to ispričao jednom posetiocu manastira u baštama Vatikana gde sada živi skoro u izolaciji

VATIKAN - Bivši papa Benedikt je rekao da je podneo ostavku zato što mu je Bog kazao da to učini u trenutku "mističnog iskustva" koje je doživeo, objavila je katolička novinska agencija Zenit. Benedikt je 11. februara šokirao svet kada je objavio da podnosi ostavku, a 28. februara je postao prvi papa u poslednjih 600 godina koji se povukao.

"Bog mi je rekao da to uradim", izvestila je agencija Zenit, navodeći da je Benedikt to ispričao jednom posetiocu manastira u baštama Vatikana gde sada živi skoro u izolaciji. Benedikt je posetiocu, čije ime agencija ne navodi, rekao da mu se Bog nije obratio u viziji, već dok je doživljavao "mistično iskustvo".

Italijanski mediji tvrde da su na Benediktovu odluku da se povuče uticali skadali, uključujući hapšenje njegovog ličnog batlera zbog odavanja Benediktovih privatnih dokumenata u kojima se govori o korupciji u Vatikanu. Njega je zamenio papa Franjo, bivši argentinski kardinal Horhe Mario Bergoljo, koji je izabran kao prvi papa koji nije iz Evrope u poslednjih 1.300 godina.

Agencija Zenit prenosi da je Benedikt svom posetiocu rekao da što više posmatra kako Franjo izvršava papske dužnosti, sve više shvata da je to "bio Božji izbor". Benedikt je u nedelju proveo dan u letnjoj papskoj rezidenciji u Kastel Gandolfu, južnog od Rima, da bi predahnuo od vrućine u prestonici.

To pokazuje da je zdravstveno stanje 86-godišnjeg Benedikta dovoljno dobro da može da putuje. Neki mediji su javljali da se Benediktovo zdravlje posle ostavke drastično pogoršalo, navodi Rojters.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track