VINO OD DEČJE KAKE: Mešaju piće s izmetom, kažu da je čudotvoran lek

Otkrivena tajna korejske tradicionalne medicine

VINO OD DEČJE KAKE: Mešaju piće s izmetom, kažu da je čudotvoran lek

Planeta -
Dr Li Čang So je s velikim izrazom tuge na licu pričao kako žali što se izmet više ne koristi u istočnoj medicini

SEUL- "Congsul" je korejsko vino od pirinča koje se meša sa fermentisanim izmetom deteta. Ima sadržaj alkohola od oko 9 odsto. O nejgovom poreklu i orginalnom receptu za pripremu, se malo zna ali nema sumnje da je jedan od najbizarnijih lekova sveta.

Zaintrigirana pričama o lekovitom vinu, japanska novinarka krenula je put Južne Koreje kako bi otkrila istinitost glasina. Na njeno zaprepašćnje pronašla je tradicionalnog korejskog vrača koji je potvrdio da je jedan od poslednjih ljudi koji znaju da sastave vino od dečije kake.

Dr Li Čang So je s velikim izrazom tuge na licu pričao kako žali što se izmet više ne koristi široko u istočnoj medicini. Korišćenje ljudskih i životinjskih fekalija u medicinske svrhe praktikovalo se vekovima unazad u Koreji. Drevne knjige Korejske medicine tvrde da leči modrice, posekotine, prelome kostiju, pa da je čak i delotvoran lek za epilepsiju.

Dr Li je istakao da prosečna osoba u današnjoj Južnoj Koreji nema pojma šta je Congsul. Veruje se da je vino "nestalo" iz upotrebe 1960. godine kada je Južna Koreja počela dugo putovanje ka statusu jedne od tehnološki najrazvijenije zemlje sveta. Razvoj je doneo i veliku popularnost zapadnih lekova, što je tradicionalnu medicinu bacilo u zapećak.

Ali uprkos tome, stare navike teško umiru i ne mali broj Korejaca i dalje uživa u čarima vina od dečije kake. Tim povodom novinarka Juka Ušida otputovala je iz Tokija u Seul kako bi se lično uverila u postojanje takvog napitka. Ne samo da se uverila u njegovo postojanje već je na nagovor Dr Lija, vino i degustirala..Izraz njenog lica, rekao nam je sve.

Autori reportaže ističu da je ovo prvi put da je priča o čudotvornom vinu od izmeta Congsul ikada dokumentovana na filmu.

http://www.youtube.com/watch?v=YYc1XqfU-Jo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track