PREKRŠILA USTAV: Američka agencija greškom nadzirala i Amerikance
Foto: Wikipedia

Izmenjena procedura praćenja komunikacija

PREKRŠILA USTAV: Američka agencija greškom nadzirala i Amerikance

Planeta -
Sud je presudio da skupljanem imejlova američkih građana Agencija krši američki Ustav prema kome je zabranjen nedozvoljen nadzor, pretraga i uzimanje podataka

VAŠINGTON - Američka Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) prekršila je zakon o nadzoru elektronskih komunikacija Amerikanaca između 2008. i 2011. godine, oktrili su američki zvaničnici.

Danas je odobreno skidanje oznake tajnosti sa sudske beleške iz 2011. koje pokazuju da je NSA nenamerno prikupljala čak 56.000 imejlova i drugih komunikacija Amerikanaca koji nemaju nikakve veze sa terorizmom svake godine tokom tri godine.

Takođe je tajnost skinuta sa beleške da je primećena greška i da je izmenjena procedura praćenja komunikacija preko interneta kako bi se ta greška otklonila. NSA je prijavila probleme koje je primetila u sakupljanju podataka iz internet pošte američkom sudu i Kongresu u jesen 2011.

Sud je tajno krajem 2011. okončao program koji je smatran nelegalnim prema ustavnim odredbama o garantovanoj zaštiti Amerikanaca. Tokom tri godine NSA je presretala međunarodne podatke koji su prolazili preko američkih optičkih kablova ali iz tehničkih razloga nije bila u mogućnosti da razdvoji komunikaciju stranaca od komunikacije Amerikanaca.

Oko 56.000 poruka elektronske pošte američkih građana su tako skupljeni u Agenciji godišnje, a prema američkom zakonu potrebni su pojedninačni nalozi za nadzor Amerikanaca ili stranaca koji žive na tlu Amerike. Tri obaveštajna zvaničnika SAD rekla su danas da je NSA primetila da kada skuplja grupisane komunikacije preko interneta koje se prenose preko optičkih kablova, uz saradnju internet provajdera kao što je AT&T, da često tu upadnu i hiljade imejlova i drugih internet transakcija Amerikanaca koji nemaju veze sa terorizmom, predmetom praćenja.

Sud je presudio da skupljanem imejlova američkih građana Agencija krši američki Ustav prema kome je zabranjen nedozvoljen nadzor, pretraga i uzimanje podataka. Agencija je 2011. uvela novu proceduru prema kojoj je mogla da izdvoji mejlove koje šalju ljudi u SAD i razvila nove načine da se ograniči upotreba dobijenih podataka. Takođe je rečeno da je američki sud odobrio nove procedure smatrajući da su ustavno prihvatljive.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track