ŠTITE ZLOČINCA: Hrvatska ostaje bez para iz EU

Neće da izruče Josipa Perkovića, nekadašnjeg visokorangiranog zvaničnika jugoslovenske Državne bezbe

ŠTITE ZLOČINCA: Hrvatska ostaje bez para iz EU

Planeta -
Evropska unija će kazniti zemlju koja je tek ušla u tu zajednicu jer odbija da preda bivšeg zvaničnika jugoslovenske DB optuženog za ubistvo u Nemačkoj 1983. godine

ZAGREB - Kod EU nema vrdanja.Evropska unija kazniće Hrvatsku, najverovatnije uskraćivanjem para iz fondova, zato što ne želi da izruči Josipa Perkovića, nekadašnjeg visokorangiranog zvaničnika jugoslovenske Državne bezbednosti, koja je organizovala ubistvo hrvatskog emigranta u Nemačkoj 1983. Rok 23. avgustHrvati su, naime, neposredno pre ulaska u EU 1. jula ove godine, doneli zakon u medijima nazvan „leks Perković“, koji je u suprotnosti sa zakonom EU o evropskom nalogu za hapšenje, kako bi mogli da sačuvaju komunističkog zločinca.Hrvatska je krajem juna donela zakon o evropskom nalogu za hapšenja, koji ne važi za zločine počinjene pre 2002. Iako je EU odmah reagovala na zakon koji evidentno štiti Perkovića, Hrvatska je ipak primljena u EU jer nije bilo dovoljno vremena da se unesu izmene. Evropska komisija je dala krajnji rok 23. avgust da Hrvatska uskladi svoj zakon sa evropskim propisom, međutim, srpske komšije to nisu uradile. Štaviše, premijer Hrvatske Zoran Milanović rekao je u petak da vlada o spornom zakonu sigurno neće odlučivati još nekoliko nedelja.Portparolka EK Mina Andrejeva podsetila je da je potpredsednica Komisije i komesarka za pravosuđe Vivijan Reding u nekoliko navrata jasno ukazala na sporne tačke zakona.Akcija sledeće nedelje- Potez Hrvatske znači da nekoliko kriminalaca osumnjičenih za ubistvo hrvatskih emigranata u drugoj evropskoj zemlji tokom komunističkog režima može i dalje da se skriva iza hrvatskih granica. Zbog toga će potpredsednica Reding upoznati Komisiju s tim pitanjem iduće sedmice i predložiti akcije u skladu s članom 39 hrvatskog pristupnog ugovora, kao što je već naznačila u pismu hrvatskom ministru pravosuđa - rekla je Andrejeva. Član 39 predviđa odgovarajuće mere, od kojih bi jedna mogla biti uskraćivanje novca iz fondova EU.

Ubijen... Stjepan Đureković
Ubijen... Stjepan Đureković

Poternica iz Nemačke... Josipa Perkovića traže od 2009. godine
Poternica iz Nemačke... Josipa Perkovića traže od 2009. godine

Zoran Milanović: O zakonu nećemo još nekoliko nedelja
Zoran Milanović: O zakonu nećemo još nekoliko nedelja

Nagrada za Perkovića 12.000 evraJosip Perković (68) bivši je član Udbe, jugoslovenskih i nekoliko hrvatskih tajnih službi. Dok se nalazio na mestu visokorangiranog zvaničnika Državne bezbednosti u SFRJ, ona je organizovala ubistvo odbeglog hrvatskog preduzetnika Stjepana Đurekovića u Gornjoj Bavarskoj 1983. Za Perkovićem je zato nemačko pravosuđe raspisalo međunarodnu poternicu još 2009, s nagradom od 12.000 evra. Inače, Perković se nalazi pod zaštitom različitih političkih i medijskih struktura u Hrvatskoj, a u toj zemlji do danas nije počeo sudski postupak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track