Izbrisani opet tuže Sloveniju

Nove tužbe u Strazburu

Izbrisani opet tuže Sloveniju

Planeta -
Slovenija je 22. februara 1992. godine izbrisala iz registra stalnih stanovnika 25.671 osobu

LJUBLJANA - Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu uskoro će biti podnete nove tužbe protiv Slovenije, jer nije pripremila program odštete "izbrisanima".

Evropski sud je zahtevao ranije od Slovenije da u zakonskom roku pripremi program odštete osobama koje je ta članica EU izbrisala sa spiska svojih državljana po sticanju nezavisnosti devedesetih godina prošlog veka.

Italijanska advokatska kacelarija Lana, koja zastupa oštećene građane Slovenije, već je u junu i julu ove godine najvišem evropskom pravosudnom organu, u ime 645 osoba, podnela više tužbi protiv Slovenije.

Slovenija je 22. februara 1992. godine izbrisala iz registra stalnih stanovnika 25.671 osobu, čime je, kako je Evropski sud procenio, prekršila njihova ljudska prava. Od ovog broja, do sada je svoj status regulisalo oko polovine izbrisanih građana Slovenije.

Predstavnica Ministarstva unutrašnjih poslova Mirjana Gotal rekla je da je Vlada Slovenije u julu usvojila predlog zakona o obeštećenju osoba izbrisanih iz registra stalnog stanovništva i poslala ga parlamentu, koji bi trebalo da ga razmotri na predstojećoj, septembarskoj sednici.

Odbor Evropskog parlamenta nadležan za kontrolu sprovođenja presuda Suda za ljudska prava u Strazburu, ponovo će razmatrati slučaj "Kurić i ostali protiv Slovenije", dodala je ona za ljubljansko "Delo".

Prema predlogu zakona, izbrisanima je ponuđena odšteta od 30 evra za svaki mesec koji su proveli s nerešenim statusom. Ova odšteta je, nakon pregovora s ministrom unutrašnjih poslova Gregorom Virantom, povećana na 40 evra, ali izbrisani ni to nisu prihvatili. Oni zahtevaju mesečnu odštetu u visini iznosa socijalne pomoći u to vreme.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track