NARKO BOS: Sin predsednika Surinama švercovao kokain

Uhapšen u Panami

NARKO BOS: Sin predsednika Surinama švercovao kokain

Planeta -
Na osam godina zatora je osuđen 2005. pošto je proglašen krivim za predvođenje kriminalne organizacije koja je krijumčarila kokain, oružje i ukradena luksuzna vozila

SAN HUAN - Sin predsednika Surinama uhapšen je zbog sumnje da je krijumčario kokain, izjavili su danas zvaničnici Ambasade SAD u toj južnoameričkoj zemloji i drugi izvori. Portparolka Ambasade SAD u Surinamu rekla je da će uskoro biti više podataka o Dinu Bautersu, koji je najverovatnije uhapšen u Panami, o čemu su juče izvestili nezvanični izvori.

Američki zvaničnik u Vašingtonu rekao je da je Bauters uhapšen dok je putovao s diplomatkim pasošem, pošto je u Njujorku optužen za dela u vezi s oružjem i drogom, izmedu ostalog za krijmčarenje kokaina. Bauters bi mogao da bude kažnjen doživotnim zatvorom, rekao je taj zvaničnik koji je tražio da ne bude imenovan. Izvor iz panamske vlade rekao je da je Bauters uhapšen u toj zemlji i predat američkim službama za borbu protiv trgovine narkoticima.

Bauters je sin Desija Bautersa koji je 1999. u Holandiji u odstustvu osuđen za krijumčarenje droge, a 2010. izabran za predsednika Surinama. Ubrzo posle inauguracije, sina je postavio na čelo jedinice za borbu protiv terorizma.

Pre tog imenovanja, Dino Bauters je u Surinamu bio optuživan za razne druge zločine. Surinamsko tužilaštvo ga je 2002. optužilo za krađu 50 pušaka iz obaveštajne službe, ali je godinu dana kasnije optužnica povučena zbog nedostatka dokaza.

Policija ga je opet privela 2004. pošto je zaplenila više komada automatskog oružja, municiju i kilogram kokaina iz jedne automehaničarske radnje. Na osam godina zatora je osuđen 2005. pošto je proglašen krivim za predvođenje kriminalne organizacije koja je krijumčarila kokain, oružje i ukradena luksuzna vozila.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track